Padesát odstínů šedi - E.L. James

13. 1. 2015

Anotace: Studentka literatury Anastasia Steel má za úkol zpracovat rozhovor s úspěšným a bohatým podnikatelem Christianem Greyem (Grey = angl. šedý, odtud název knihy 50 odstínů šedé). Na domluvenou schůzku přijde muž, který Anastasii neuvěřitelně přitahuje. Je okouzlující, krásný, neuvěřitelně chytrý, svůdný a hrozivý. Nezkušená a nevinná dívka poprvé zažívá pocit, že nějakého muže chce. Z jedné strany ji odrazuje jeho záhadná rezervovaná osobnost a z druhé strany se mu strašně touží přiblížit. Starší a zkušený Christian není schopen odolat klidné kráse, důvtipu a nezávislému duchu mladé dívky. Ať chce nebo ne, musí si přiznat - touží po ní, chce ji...ale za svých vlastních podmínek. Anastasia je šokovaná i vzrušená Christianovými nezvyklými erotickými chutěmi. Váhá, ale není schopná mu odolat. Vášnivý živočišný vztah odkrývá jejich tajemství i temné sexuální touhy.

V podstatě čirou náhodou se Anastasie seznámí s Christianem, tajuplným podnikatelem, kterého okamžitě okouzlí. I když se Christian snaží držet od Anastasie dál, nakonec ji stejně přijme do svého života a začne jí seznamovat se svými ehm preferencemi a nezkušená Anastasie se nestačí divit, co všechno jí může Christian naučit.
Kniha, která vyvolává v lidech velice protichůdné pocity. Někteří ji milují, ale většina ji odsuzuje a distancuje se od ní. Já patřila do té druhé skupiny, ale pak jsem si řekla, že bych si jí měla i tak přečíst a alespoň si vytvořit vlastní názor. A jaký ten názor je? Jsem na vážkách. Příběh to není špatný, i když v jádru není nijak originální (to jen ty detaily se liší od většiny ostatních mainstreamových knih). Postavy, no, Christian nedostal moc prostoru k osobnímu rozvoji a Anastasie je rozhodně na zabití, ale také nic, co by se vymykalo normálu. Sex a všechno kolem mi v knize nijak nevadily, dokonce jsem to čekala mnohem horší. Ano, jeho tam hodně a byla jsem už z mnoha povolanějších zdrojů upozorňována, že takhle BDSM vztah úplně přesně nefunguje, takže je tenhle aspekt dost zavádějící. 
Co mi na téhle knize opravdu hodně vadilo, byly některé manýrismy autorky. Jestli ještě jednou uslyším o kousání si spodního rtu nebo o vyvádějící vnitřní bohyni, nejspíš začnu křičet. Jinak to ale není kniha ničím pozoruhodná a svou slávu si rozhodně nezaslouží (ať už svou prodejnost nebo svou negativní reputaci). Kdyby kolem ní nebyla taková reklama a šeptanda čtenářů, většina lidí by si jí nejspíš nikdy nevšimla a skončila by spolu s ostatními ze svého žánru na těch nejzastrčenějších policích knihkupectví. Další díly nejspíš nikdy číst nebudu, ale jsem ráda, že jsem tomu dala šanci a konečně si mohla vytvořit vlastní názor. Závěr? Nebylo to příšerné, ale nebylo to ani skvělé. Prostě průměr.

 

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Presne Anastaziu som neznasala pre to jej vecne hryzenie si peri a jej "vnutornu bohynu" :-D Napriek tomu sa mi prvy diel tak velmi pacil ze som si hned sla do knihkupectva kupit druhu cast. Ta ma ale nenadchla vobec a mala problem som ju docitat. Do tretieho pokracovania som sa ani nepustala

Anonymní řekl(a)...

Knihu jsem se rozhodla přečíst ze zvědavosti. Též souhlasim s vnitřní bohyní a kousáním si spodního rtu :D Co mi na této knize vadí ještě víc, je její přehnaná reklama... kvůli tomu, že to je erotický román, přilakal take spoustu slecen, které jsou lehko ovlivnitelné (nemají přílišné sebevědomí, natož představy o takvem to typu vztahu, žijí si ve svém růžovém světě). Zakázané ovoce, nejvic chutná. Nejsem člověk, který ma předsudky o věku, vůbec se neodvazuji někomu neco zakazovat. Ale ani tato kniha není pro všechny, hlavně ne pro citlivé dušičky toužící po upřímné lásce (nebylo to tak strašné, myslím celkově BDSM), proto by neměla byt takto vyvyšována.
Nepatřim rovněž mezi dospělé čtenáře, jenomže se tak nějak vyhýbám zajetym kolejim a představách o člověku v mém věku. Zajimam se o psychologii atd., tudíž me lákají případy, kdy si musí jednotlivec sáhnout az na dno. Omlouvam se za háčky, čárky ... píšu narychlo přes mobil. Budu rada za odpoved ;)

Anonymní řekl(a)...

* Jinak bych ji hodnotila stejně, průměr.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)