Útulek pro padlé ženy - Katy Darby

29. 1. 2015

Anotace: Literární historický román z Anglie 19. století. Teolog Frazer a medik Chapman jsou nadaní studenti a oddaní přátelé. Jejich pouto přetrhne až Chapmanovo šokující rozhodnutí propůjčit své lékařské znalosti osvětě mezi padlými ženami v útulku pro prostitutky. Útulek vede Diana Pelhamová, krásná a tajemná vdova, jejíž minulost je však plná šokujících tajemství. Kdysi stála modelem malíři, který později zemřel za temných okolností. A jak se zapletla s libertinem Vilmotem a jeho otřesně proslulým „pánským klubem“?

Asi jsem měla dávat větší pozor na anotaci a nenechat se tak zaslepit zajímavým názvem. Útulek pro padlé ženy je skutečně hlavně o přátelství Frazera a Chapmana a o Chapmanovu vztahu s Dianou Pelhamovou. Vdovou, kterou Frazer zná ze svých dřívějších studií a jejíž pohnutá minulost mu nedá spát, dokud před ní svého přítele nevaruje. Je Diana skutečně tou samou dívkou, kterou Frazer znával? A změní to odhalení něco na Chapmanových citech?
Tahle knížka je tak naprosto stupidní, že bych s ní nejradši zatopila, jen aby ten papír nepřišel tak úplně vniveč. Skutečně jsem na základě názvu předpokládala, že se bude jednat o knihu o útočišti pro prostitutky v puritánské Anglii 19. století a o překážkách, které musí překonat mladý lékař, který by snad chtěl šířit nějakou osvětu ohledně gynekologie a pohlavních nemocí. Jenomže o útulku a jeho fungování se prakticky nic nedozvíme, a kdyby Diana vedla sirotčinec a Chapman byl dětský lékař, vyšlo by to nejspíš nastejno.  Naopak se až příliš mnoho dozvíme o Frazerovi a Chapmanovi a hlavně o Dianě, která je sice prezentovaná jako tajemná postava s šokujícím životním příběhem, ale která by soudnému spisovateli nevyšla ani na pořádně dlouhou kapitolu, natožpak na ní vystavět celou zápletku knihy. Její příběh je ale tak za vlasy přitažený, že průměrného čtenáře nemůže ani v nejmenším zajímat co se s ní vlastně kdy stalo. 
Vlastně celá příběhová linie je hloupá, neskutečná a tak překombinovaná, že člověk skoro vidí, jak se paní Darbyové kouřilo z hlavy, když tuhle pitomost vymýšlela. Skutečně, nebýt zajímavého názvu a zavádějící anotace, neštěkl by po téhle knize ani pes. Já jsem tedy rozhodně zklamaná a dočítala jsem vlastně tak nějak ze setrvačnosti (co kdyby se na konci stalo něco zajímavého). Za mě rozhodně ztráta času i peněz.


4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Je pravda, že slibný název knížka má, ale taky bych byla hodně rozladěná, kdyby se z toho vyklubalo tohle. Jinak, co se týče té osvěty v gynekologii, tak rozhodně doporučuji seriál Masters of Sex, kde sice nejsou prostitutky, ale stejně je to hodně zajímavé. ;)

Myanmar řekl(a)...

Název by mě zaujal, ale obálka mě, přiznám se, příliš nenadchla. V každém případě to není téma, které by mě nějak zvlášť bavilo, a podle Tvé recenze se ani nejedná o knihu nějak extra dobře zpracovanou. Shánět ji tedy nejspíš nebudu :)

Aires řekl(a)...

Pěkná recenze :) O knížce jsem doteď neslyšela, ale vidím, že jsem asi o moc nepřišla :) Název zní sice zajímavě, ale zpracování je asi horší..

Orvokki řekl(a)...

A vlastne dobre, že si ma varovala. Na knihu som si robila zálusk, ale tiež som očakávala historický román, kde sa dozviem o fungovaní útulku prípadne osudoch niektorých žien. Takto som sa aspoň vyhla zbytočnému sklamaniu.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)