Obraz Doriana Graye - Oscar Wilde

17. 2. 2015

Anotace: Klasický psychologický román, fantastický příběh aristokrata, jemuž kouzelná moc umění propůjčila věčnou krásu a mládí. Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, jeho podoba na plátně stárne a ohyzdní podle toho, kolik dívčích srdcí zlomil a kolik mladíků uvedl do zkázy.

Proč je tahle kniha klasika? Nápad je to rozhodně zajímavý, ale já jí prostě nedokázala dočíst. Už Wildeův styl není nic jednoduchého na zkousnutí, ale po nějakých sto stranách jsem si na tu květnatost a opisnost začala zvykat. Jiné Wildeovy knihy jsem četla a problém jsem s nimi neměla (Cantervillské strašidlo a jiné prózy a samozřejmě Šťastný princ a jiné pohádky), takže jsem věděla, do čeho jdu. Co mi na Obrazu tak strašně vadilo a nakonec způsobilo, že jsem to prostě vzdala, jsou ty názory na ženy, které tu Wilde tak otevřeně ventiluje. Vypadá to, že podle něj je žena jen bezduchá ozdůbka na mužově ruce, případně bezduchá továrna na děti a takový názor já prostě nemůžu jen tak přejít a číst dál. Vím, že to byla jiná doba a vím, že Wilde byl gay, takže asi ženy nebude nijak extra obdivovat, ale názor, že muž je pánem tvorstva a žena je něco podřadného, ten zkousnout nedokážu. Ne, tímhle si to u mě Wilde pořádně podělal. Jen doufám, že tohle nikde nepatří mezi povinnou četbu.

 

8 komentářů:

Rubi Cubes řekl(a)...

tohle je snad skoro vsude povinna cetba :D

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Jsem ráda, že nejsem jediná, které tahle kniha nesedla..

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Jinak jo- my to máme v povinné četbě! :D

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Jinak jo- my to máme v povinné četbě! :D

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Jsem ráda, že nejsem jediná, které tahle kniha nesedla..

berenika řekl(a)...

Na toto sa chystám už roky! A máš pod názvom blogu môj najobľúbenejší citát týkajúci sa kníh :)

letterbworld řekl(a)...

Takhle kniha mě taky rozhodně vůbec nenadchla. Ohodnotila jsem ji 3/5, ale čím dál víc mě to štve, víc jak na 2/5 to totiž být nemělo.

Silwiniel řekl(a)...

Taky si myslím, že je to všude v povinné četbě. Mně se kniha líbila, i když ty filozofické řeči byly někdy moc zdlouhavé. Asi jsem tam ty názory o ženách nepostřehla, protože si na to nevzpomínám nebo jsem to prostě brala jako názor postav.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)