Dokonalý pár - Ally Condie

9. 4. 2015

Anotace: Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný.

Cassie žije v dokonalém světě. Jednou dostane dokonalou práci a přidělí jí dokonalého partnera, se kterým vytvoří dokonalý pár, budou mít dokonalý dům a dokonalou rodinu nakonec, až nastane dokonalý čas, všichni zažijí dokonalou smrt. Cassie navíc jako partnera dostane svého nejlepšího kamaráda. Všechny dívky jí závidí a ona se navenek tváří naprosto spokojeně. Za nevinným výrazem se ale skrývá velké tajemství. V den, kdy Cassie dostala informace o svém budoucím partnerovi, se na displeji objevil místo Xanderova obrázku portrét Kye a Cassie začíná pochybovat o moudrosti své vlády a přemýšlí o důsledcích života ve zdánlivě dokonalém světě. Pro koho se rozhodne, když na první pohled nemá možnost volby? A může se jí podařit změnit to, jak celá společnost funguje?
Dokonalý pár byl naprostá nuda. Bezduchá knížka s tisíckrát vykradeným tématem a navíc tak předvídatelným dějem, že bych jí od poloviny mohla dopsat klidně sama. Nijak zvlášť mě to nebavilo, osud postav mě absolutně nezajímal a neměla jsem potřebu ani chuť číst dál. Ne, nebylo to úplně příšerné. Jsem si jistá, že v takových 14 letech bych z Dokonalého páru byla unešená, ale bohužel (nebo bohudík?) už mi 14 dávno není. 
Obvykle odmítám zařazování knih do věkových kategorií. Každému sedne v jiném věku něco jiného. Pokud vám to vyhovuje, proč byste nemohli číst v důchodu pohádky jen tak pro radost? Nechci říkat, že jelikož jde o YA, neměla jsem si jí vůbec pořizovat, ale zrovna u téhle knihy mě tak nějak napadlo, že na určité věci už jsem možná vážně moc stará. Nakonec ale dostala průměrné hodnocení, jen to, jestli si přečtu i další díly, které jsem v Levných knihách neuváženě koupila zároveň s tímto, si ještě pořádně promyslím. 


1 komentářů:

Reading with Lucy řekl(a)...

Na tuto knihu jsem tedy hrozně zvědavá a doufám že se mi bude líbit. :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)