Ganymédes - Cherie Priest

11. 6. 2015

Anotace: Na dně jezera Pontchartrain spočívá děs budící ponorka Ganymédes. Válečný stroj, který by dokázal ukončit válku, kdyby se našel někdo, kdo by jej dokázal ovládat. A kdyby v jeho útrobách nenašel smrt každý, kdo do něj kdy vstoupil…
New Orleans není zrovna místem, které by Andan Cly toužil znovu navštívit, ale poté, co dostane telegram s pracovní nabídkou, naskytne se mu možnost spojit dva výnosné obchody. Tomu nelze odolat! Vydává se tedy na cestu, aniž by měl tušení, do čeho se pouští.

Andan Cly je nejlepší pilot, jakého kdy spojené státy viděly. S tím také počítá Josephine, krásná prostitutka, která čirou náhodou zná tajnou lokaci ponorky - mocné zbraně, která by mohla ukončit válku. Problém je, že s ní nikdo neumí zacházet a všichni inženýři, kteří ji stavěli, jsou již dávno po smrti. Většina o život přišla právě při pokusech o její zprovoznění. Josephine teď má jedinečnou šanci ponorku předat do rukou armády, ale nejdřív ji potřebuje přemístit ze dna jezera do zálivu, kde na ni čeká přepravní vzducholoď. Přesvědčí Andana, aby se vydal napříč nepřátelským územím kvůli sebevražedné misi? A dokáže i tak zkušený pilot jako on přijít na to jak s ponorkou zacházet?
Ganymédes je stejně jako všechny ostatní knihy ze série Mechanického století naprosto odlišný od předchozích dílů. Tenhle je spíš válečný a opět protkaný spoustou nových a zajímavých postav. Takový partyzánský příběh s příměsí New Orleans a laciných prostitutek. No nezní to skvěle? Příběh je opět plný akce a napětí a samozřejmě mého milovaného steampunku. Ano, našlo se tam pár hluchých míst, která celkový dojem z knihy kazila, ale nakonec se to vždycky rozjelo a akce se pak nezastavila až do dalšího napínavého a překvapivého konce. Teď už se jen nemůžu dočkat, až se dostanu k dalšímu dílu. Zatím u nás vyšel jen ten pátý - Nepopsatelní. Cherrie zatím napsala ještě další dva díly, tak jen doufám, že i ty se dočkají překladu. Nerada bych najednou přecházela na anglická vydání.


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)