Miniaturista - Jessie Burton

23. 6. 2015

Anotace: Jednoho podzimního dne roku 1686 klepe na dveře velkolepého domu v nejbohatší části Amsterodamu osmnáctiletá Nella Oortmanová. Přijela z chudé venkovské rodiny, aby se ujala role manželky zámožného kupce Johannese Brandta, avšak místo milujícího manžela ji přivítá jeho odměřená sestra, černý sluha a prostořeká služebná. Když se Johannes později vrátí z cest, věnuje Nelle velice zvláštní svatební dar – skříňkovou repliku jejich domu. Nella si do ní objedná zařízení od tajuplného miniaturisty a od té chvíle se začnou dít prapodivné věci…
Román zachycuje dramatické osudy rodiny Brandtových na pozadí Amsterodamu sedmnáctého století, kdy toto město patřilo k nejbohatším a nejvlivnějším centrům své doby.

Nela je mladá a nezkušená, ale i jí přijde zvláštní, když jí při příjezdu do manželova domu vítá jeho sestra a služka. To ještě netuší, že přesně tak domácnost funguje. S manželem se téměř nesetká, za to bude muset svést úpornou bitvu s jeho sestrou, která až doposud domácnost vedla a své vlády se nehodlá jen tak vzdát. Jediným rádcem jí bude miniaturista, u kterého si objedná drobné figurky pro vybavení svého svatebního daru - miniatury jejího domu. Tomu jedinému, zdá se, může bez omezení panovat. Jak se mladičká Nela vyrovná se svou rolí prominentní manželky staršího muže? A jak je možné, že miniaturista ví tolik o jejím životě a všech tajemstvích, která ona sama teprve odhaluje?
Od téhle knihy jsem čekala něco naprosto jiného, než co jsem nakonec dostala. Nebylo to špatné, jen má očekávání byla prostě absolutně zklamaná a to se neodpouští. Nela a všechny ostatní postavy jsou zajímavé a jejich činy vás rozhodně zaujmou. Proč se Johannes odmítá přiblížit ke své manželce, proč je jeho sestra na venek tak upjatá, co všechno skrývá služebnictvo v domě a jak se zachovají ostatní Amsterodamští obchodníci. To všechno je zajímavé, jenomže hlavním lákadlem téhle knihy měla být právě miniatura domu a podivné věci, které se začnou dít po jejím přivezení do domu skutečného. Problém je, že celá tahle zápletka vyjde tak nějak do ztracena, takže vám zůstanou pouze osudy jednotlivých postav.
I to není málo, Amsterodam 17. století je zajímavé prostředí a postavy toho samy o sobě skrývají dost, aby to vydalo na tři knihy, jenomže když mi slíbíte "prapodivné věci" tak čekám, že je taky dostanu. To nejtajuplnější na postavě miniaturisty je, že je to ve skutečnosti žena. Ha, teď jsem to prozradila! Jenomže na tomhle drobném detailu vůbec nezáleží, takže o nic nepřijdete. Jinak? Je to zajímavá kniha, jen se obávám, že alespoň co se mého hodnocení týče, ji dost poškodil špatný marketing. No, co se dá dělat. Průměrné hodnocení a jedeme dál.


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)