Sekáč - Terry Pratchett

8. 9. 2015

Anotace: Smrť je nezvěstný. Předpokládá se, že jaksi … odešel. Pravdou však je, že dostal výpověď. To samozřejmě způsobí určitý zmatek, jaký ostatně vznikne pokaždé, když zrušíte využívanou službu veřejnosti. Zeměplochu pomalu naplňují duchové, a skupina bojovníků za práva mrtvých má najednou víc práce něž kdykoliv předtím. Zatím se kdesi daleko na venkově objeví podivný, velmi skromný cizinec, který, jak se ukáže, umí skvěle zacházet s kosou. Jeho obrovský bílý kůň se skvostným postrojem sice vypadá jako kradený, ale začínají žně a každé ruky je zapotřebí. Cizinec nastoupí jako vítaný pomocník na farmě slečny Zahořalé a pustí se do práce, i když chvílemi tak nějak po svém …
Úžasná Zeměplocha (11)

Smrť dostal padáka. Spolu s ním dostal vlastní hodiny, odtikávající jeho čas na Zeměploše a příkaz vypadnout ze svého současného sídla. Sebere si tedy svých pět švestek a jde do světa, najít si práci. A protože jeho specializace zahrnuje práci s kosou, brzy najde zaměstnání jako pomocník na farmě slečny Zahořalé. Jenomže odchod smrtě samozřejmě není jen tak. Všechno přestane umírat a život a smrt na Zeměploše jaksi vypadnou z rovnováhy, což bude mít nedozírné následky. Jaké? To se dozvíte, když si přečtete Sekáče
Můj napůl kladný vztah k Zeměploše se opět prohloubil. Jenomže opět jenom napůl. Říká se, že Smrťova část série je velice vhodná pro začátečníky a Sekáč mi byl přímo doporučen, tak jsem se do něj pustila (zase naprosto mimo pořadí) a opravdu lituju jenom tak nějak napůl. Smrť je skvělá postava a pokaždé, když se příběh točil kolem něj, jsem si to skvěle užívala a smála se opravdu hodně nahlas, takže se lidé chodili ptát, co že to vlastně čtu. Na druhou stranu, když se příběh zaměřil na čaroděje a dění v Ankh-Morporku neskutečně jsem se nudila a dokonce pokukovala na další stránky, když už tam zase bude Smrť. 
Můj věčný problém s Terrym Pratchettem se tedy opět objevil. Buď mi přijde tak skvělý, úžasný a vtipný, že se nemůžu odtrhnout, nebo se u něj k uzoufání nudím. Je pravda, že abych oba stavy zažila v rámci jedné knihy, to se mi stalo poprvé, ale rozhodně bych to nebrala jako pozitivum. Jsem si jistá, že jednou přečtu všechny části týkající se Noční hlídky a Smrťě, ale jestli někdy přečtu skutečně celou sérii, to je skutečně ve hvězdách. Škoda. Vždycky mi přišlo, že lidé, kteří skutečně milují Zeměplochu, jsou milá parta. Já se k nim ale nejspíš nikdy naplno nepřidám.

 

1 komentářů:

Silwiniel řekl(a)...

To je škoda! Já mám Pratchetta hrozně ráda, přečetla jsem od něj už skoro všechno. Byly asi jen dvě knihy, které mě příliš nezaujaly, ale Sekáč se mi líbil moc. Jinak mám asi úplně nejradši knihy o Toničce Bolavé - Svobodnej národ, Zimoděj, Obléknu si půlnoc a potom o čarodějkách - Soudné sestry, Čarodějky na cestách a další. Noční hlídka mě tak úplně nedostala.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)