500 - Matthew Quirk

10. 12. 2015

Anotace: Příběh ďáblova advokáta. Hrdinou románu je Mike Ford, student práv na Harvardu, se po absolutoriu nechá naverbovat k vyhlášené reklamní a konzultační firmě ve Washingtonu D.C. Pod patronát si ho vezme sám zakladatel firmy, mocný muž s kontakty na nejdůležitější lidi v zemi. Mikeovi netrvá dlouho, než zjistí, že za pohádkový džob musí zaplatit vysokou cenu – upsat svou duši ďáblu.

Mike měl v životě smůlu. Je šikovný, chytrý a rychle se učí, ale jeho osud nevypadá zrovna růžově. Jeho otec je podvodník a kriminálník a v době, kdy se s Mikem prvně setkáváme, sedí ve vězení za vraždu. Matka je mrtvá a jeho starší bratr pro něj byl vždycky velice nevhodným vzorem - učil ho vloupávat se do domů a krást. Jenomže Mike chce od života něco víc, a tak se rozhodne chovat se slušně, vypadnout z tohohle života, získat pořádné vzdělání a potom práci a peníze. Přímo na vysoké škole si ho vybere velice mocný muž, přijme ho do své firmy, přesídlí do Washingtonu a nabídne mu vše, po čem kdy toužil. Jenomže tentokrát Mikovi nebude stačit jen pilná práce. Aby získal to, co chce, bude si muset opět ušpinit ruce. A v téhle firmě nepůjde jen o drobné krádeže..
Tahle knížka byla rozhodně zajímavá. Byla to vlastně náhodná koupě z Levných knih. Zaujala mě ta obálka, která naživo vypadá ještě působivěji a anotace taky nezněla špatně, tak jsem si řekla proč ne. A jak se jednou za čas stane, tentokrát jsem se prostě trefila. Bavilo mě poznávat, jak funguje korupce a politikaření v hlavním městě Spojených států. Vidět, kdo vlastně tahá za nitky. Vím, že se jedná o fikci, ale taky je mi jasné, že to od pravdy nebude mít zase tak moc daleko. Bylo zajímavé sledovat, jak se hlavní hrdina snaží být slušný a hodný chlapec, ale postupně se opět propadá do světa ne úplně čestných praktik. Jak se snaží s tím bojovat, ale nakonec mu nezbyde nic jiného, než vrátit se ke svým kořenům v podfukách, krádežích a sledování. A možná i něco ještě horšího..
Knížka 500 mi některými aspekty připomínala seriál Suits, kde se také hlavní hrdina bez vzdělání snaží vypracovat mnohem výš, než na co by měl mít nárok, jenomže je chytrý a je skvělý lhář, takže se mu to nakonec docela podaří. Tady je to o něco temnější, protože ve Washingtonu nestačí jen pilná práce a pár úsměvů, abyste se dostali na vrchol. Nakonec se z toho vyklubala docela slušná akční knížka, která mě vážně bavila. Prostě pro jednou příjemné překvapení. A právě proto nejspíš nikdy nepřestanu nakupovat knížky jen proto, že jsou levné - nikdy totiž nevíte, jaký poklad se vám povede najít. 


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)