MasterChef

18. 10. 2011

Popis z CSFD: Kuchařská soutěž, která je vysílaná v USA na kanále FOX a je inspirovaná původním australským formátem. Koproducentem této show je slavný britský šéfkuchař Gordon Ramsey, který je zároveň jedním z porotců. Soutěžícími jsou amatérští kuchaři vybraní z celých Spojených států, kteří se chtějí stát profesionálními kuchaři. Vyhrát může však jen jeden z nich. Pokud tedy chtějí vyhrát, musejí ze sebe vydat naprosté maximum. Dalšími porotci jsou - italský vinař Joe Bastianich a americký šéfkuchař Graham Elliot.

Tak tahle šou mě vyloženě bavila. Škoda, že americké větve jsou jen dvě série. Ale sledovat jak z tisíců lidí vyberou něco kolem třiceti, ty potom donutí krájet něco (cibuli a jablka) a z těchto nešťastníků vyberou nějakých 20 pro kuchyni Masterchefa má něco do sebe.
Potom se soutěž už doopravdy rozjede. Jsou tři typy úkolů: mystery box kdy dostanou všichni stejné ingredience a musí uvařit jen a pouze z nich, potom týmová spolupráce, kde mají obvykle neuvěřitelně krátký čas na nakrmení obrovského množství lidí a vyřazovací. Ve vyřazování obvykle dostanou téma a jednu hlavní ingredienci a mohou uvařit cokoliv chtějí. Někdy bylo téma kuchyně určité země, někdy třeba měli za úkol udělat alespoň šestivrstvý dort a párkrát měli napodobit určité jídlo včetně podoby talíře bez receptu nebo jakékoliv nápovědy co se v jídle nachází. To samozřejmě mohli ochutnávat, ale potom už museli hádat. V první sérii byly navíc občas úkoly právě na rozpoznávání ingrediencí. Dali jim jídlo a oni měli ochutnávat a říkat co v něm cítí. Pokud se spletli, šel další. Ten, kdo uhodl nejméně ingrediencí vypadl.
Soutěž je to poměrně zábavná, ale vadí mi na ní jedna věc. Jídlo jenom vidím a nemohu ochutnat, což znamená, že nemůžu sama hodnotit a musím spoléhat na názor tří porotců. V podobných soutěžích, například modelkách si můžu vytvořit vlastní názor na finální fotografii, potom porovnávat svůj názor s porotci a nakonec nadávat, že vyhodili nesprávnou. V soutěžích zahrnujících vaření tato možnost chybí a to mi vadí. Proto asi nebudu schánět MasterChefa z dalších zemí, ale tyhle dvě US série rozhodně pobavily na několik odpolední

0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)