Pes Baskervillský - Petr Kopl

14. 1. 2014

Anotace: Za Sherlockem Holmesem a dr. Watsonem přichází doktor Mortimere, aby je upozornil na starodávnou pověst o psu, který vraždí členy rodu Baskerville. Nejslavnější dobrodružství Sherlocka Holmese opět ožívá v nové (a nutno dodat poněkud provokativní) komiksové adaptaci. Říkáte, že ten příběh znáte Předpokládáte, že vás nemůže ničím překvapit. Nikdy nic nepředpokládejte! 

Všichni určitě známe příběh psa Baskervillského. Příšerná legenda o psím monstru, které vraždí na blatech proklaté členy vymírajícího rodu Baskerville. Poslední anglický Baskerville zemřel za podivných okolností a jeho přítel, doktor Mortimere, si najímá Sherlocka Holmese, aby objasnil záhadu dřív, než nový dědic přijede z Ameriky na své sídlo a vystaví se tak smrtelnému nebezpečí. Co je to za pekelnou bestii, která po nocích vraždí? Jedná se skutečně o něco tak triviálního, jako je pes, nebo je pravda ještě mnohem horší?
Dokážete si představit Sherlocka Holmese jako komiks? Dokážete si ho představit jako poměrně směšně nakreslený komiks? Já také ne, dokud jsem ho neviděla v levných knihách. Potom jsem už ale nedokázala odolat. Psa Baskervillského jsem slupla jako malinu. Kniha je to maličkých rozměrů, v měkké vazbě, tenoučká a navíc až na úvod a závěr čistě komiksového ražení, takže příběhem jednoduše prolétnete. Rozhodně to vypadá, jako podání pro mladší čtenáře, kteří zatím na Doylův styl nemají zatím žaludek, ale rádi by poznali génia, který se skrývá za jménem Sherlock Holmes. 
Samotnému příběhu asi nelze nic přidat. Pan Kopl se o to každopádně nesnažil, což oceňuji. Ukryl ale do své adaptace hned několik literárních narážek. Ty jsou všechny popsané v závěru knihy, ale já se snažila odhalit je všechny sama. Musím s politováním přiznat, že pekařství Mrs. Lovette jsem přehlédla. Jinak jsem ale byla docela úspěšná a udělala jsem si z četby takovou malou osobní detektivku. Navíc si na stránkách pana Kopla můžete stáhnout dvě dodatečné strany, které osvětlí mnohá tajemství příběhu.
Příběh i zpracování se mi tedy vážně líbily, jediné co mě zklamalo je samotné zpracování knihy, kdy mi už ke konci čtení začaly jednotlivé listy vypadávat z vazby. To by se rozhodně nemělo stát a už vůbec ne u knihy, jejíž původní cena byla 199 Kč. To je ale asi jediná výtka, kterou mám. Jinak je komiksový Pes Baskervillský příjemným zpestřením na jedno odpoledne. 


2 komentářů:

pampeliskove chmyri řekl(a)...

Tak do toho bych někdy ráda nakoukla. Sice nejsem moc komiksová, na druhou stranu proč ne.=)

Bastera řekl(a)...

Nikdy jsem komiksy nečetla, ale takovéhle knihy mě nutí se zamyslet nad tím, zda bych neměla začít :) Sherlocka já můžu v jakékoliv podobě :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)