Archiv - Victoria Schwab

13. 5. 2014

Anotace: Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie. Šestnáctiletá Mackenzie Bishopová pracuje pro Archiv jako Správce. Jejím úkolem je chytat a vracet Historie, které se sem tam probudí a utečou, Historie, které jsou často zmatené a agresivní. To všechno dělá s vědomím, že někde v Archivu odpočívá i tělo jejího dědy, který ji sem před čtyřmi lety přivedl, a mladšího bratra, s jehož ztrátou se zatím nevyrovnala. Jedním z mnoha pravidel Archivu je, že v něm musí být naprosté ticho. Některé Historie totiž mají lehký spánek a stačí málo, aby se vzbudily. Ale teď jako by někdo neklidné mrtvé budil záměrně, z Archivu jich uniká víc a víc, a někteří mají dokonce pozměněné vzpomínky. A je na Mac, aby vypátrala, proč se to všechno vlastně děje a kdo za tím stojí, pokud možno dřív, než celý Archiv padne a ona přijde i o to málo, co z jejích blízkých zbylo…

Archiv je tajemné místo, kam se ukládají Historie. V podstatě duchové mrtvých, kteří po smrti uchovávají vaše vzpomínky, vaší osobnost, vše, čím jste byli. Některé Historie ale mají lehký spánek a nezůstávají na policích Archivu dlouho klidné, a je právě na Mackenzie, jako správci pracujícím pro Archiv, aby je bezpečně dostala zpět na místo, než proniknou do našeho světa. Množství probuzených historií ale roste a zdá se, že to není náhoda. Může to souviset s pátráním, které Mackenzie provádí v našem světě? A podaří se jí vrátit všechny zpět, aniž by někomu ublížily?
Archiv je úžasná kniha. Můžu upřímně říct, že jsem nic podobného nikdy nečetla. Ani vzdáleně podobného. Samotný koncept toho světa je prostě úžasný. Nebylo by skvělé vědět, že vše čím jste, bude po vaší smrti uchováno? Když se zeptáte mě jako nevěřícího člověka, tohle je pravý posmrtný život. Žádné obláčky a andílci hrající na harfy, ale pravé uchování toho, kým jsme. To je ale samozřejmě jen koncept světa Archivu, ještě tu máme skutečný příběh, který se v tomhle světě odehrává. A i ten příběh je prostě skvělý. Je napínavý a dech beroucí a alespoň pro mě naprosto fascinující. Mackenzie je skvělá postava, ale můj oblíbenec byl rozhodně Roland. Toho jsem si zamilovala od prvních stran a má očekávání ani maličko nezklamal.  Dokonce je možná ještě v něčem překonal. Pravda o jeho identitě mě naprosto šokovala.
Co mě mrzí je, že ne každý má ohledně téhle knihy stejné pocity. Pro mě byla naprosto skvělá, úžasná a dokonalá a dostala plné hodnocení, ale už jsem viděla i velice chladné reakce. Nechápu to a je mi to líto, ale bohužel i to se stává. Alespoň podle mě je ale Archiv geniální a už se strašně těším, až u nás vyjde druhý díl. Nedokážu si představit, co by se v něm mohlo odehrávat a to je vždycky známka toho, že to bude jednoduše vynikající. Pokud jste Archiv ještě nečetli, opravdu ho vřele doporučuju (kdyby to z mých dosavadních slov nebylo dost jasné). Zkuste ho. Já jen doufám, že nebudete litovat.


3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Já už Archiv četla a recenzovala a celkově jsem z něj měla dobrý pocit. Souhlasím s tím, že ten svět je prostě skvělý, ale vadily mi jisté scény... Což je můj problém, protože YA a romantické knihy se mi prostě nelíbí. :D Jinak ale souhlasím.

Maťa řekl(a)...

Tak mňa to nejako moc nechytilo. Ono nápad bol vážne perfektný, ale inak prevedenie sa mi nepáčilo...

Kristie řekl(a)...

Knížku jsem si koupila krátce po vydání, přesvědčily mě k tomu recenze zahraničních blogerů, které byly většinou vážně nadšené. Trochu mě proto vylekalo, když jsem pak četla recenze od českých blogerů, které kniha příliš nenadchla. Takže jsem moc ráda, že ty jsi z knihy tolik nadšená a pevně doufám, že já na tom budu stejně. :D :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)