Dívka z přístavu - Tania Crosse

6. 5. 2014

Anotace: Když se v čilém přístavním městečku Morwellham usadí světaznalý námořní kapitán Adam Bradley, získá si rychle všeobecný respekt. Pouze mladičká Rebecca Westbrooková jím pohrdá a nelibě nese pozornost, kterou jí prokazuje. Miluje svého kamaráda z dětství Toma Masona a chce se za něho provdat. Napadne ji, že kdyby otěhotněla, otec by dal k sňatku souhlas. Brzy však zjistí, že její cesta ke štěstí bude mnohem delší a strastiplnější.

Rebecca miluje Toma a chce si ho vzít. Její otec to ale nechce dovolit, dokud Tom nebude vydělávat dost na to, aby se o ni mohl pořádně postarat. Docela rozumný požadavek, jenomže vysvětlujte to mladé, po uši zamilované dívce. Rebecca si usmyslí, že kdyby otěhotněla, otec bude muset svatbu povolit hned. Její plán by se i podařil, kdyby nezasáhl osud v podobně břišního tyfu a Tom nezemřel. Co si teď Rebecca počne? A jak si poradit s nechtěnou pozorností od kapitána Adama Bradleyho?
Dívka z přístavu mě naprosto morálně rozložila. Ze začátku jsem si říkala, jaká to bude nuda. Dívka, která musí svou lásku skrývat, protože otec nechce povolit sňatek. Koho by to zajímalo? Jak jsem ale byla ráda, že jsem pokračovala ve čtení, když objekt její lásky umře? Potom se to totiž teprve všechno rozjelo. Rány osudu přichází jedna za druhou a vy už jenom čekáte, kdy přijdou ty zatracené kobylky, protože to jediné ještě chybí. A ty postavy! Prostě dokonalé. Nejdřív jsem nesnášela Rebbecu, potom Adama, potom chvílemi oba a nakonec jsem chodila po bytě s přiblblým úsměvem, protože osud Rebeccu přecijen nezlomil.
Takové hrdinky musí člověk milovat. I když jsem občas chtěla praštit s knížkou do rohu a už jí nikdy nevzít do ruky, jak moc mě to všechno rozčilovalo, bylo příjemné, být zase jednou takhle moc zažraná do knížky a tak moc prožívat vše, co se hlavním postavám děje. Málokterá kniha mě totiž dokáže takhle vtáhnout. Většinou spíš z povzdálí pozoruju, než že bych byla přímou součástí příběhu a všechno prožívala, jako by se to dělo mě nebo alespoň mé nejlepší kamarádce. Ano, některé ty události byly přitažené za vlasy, ale komu to vadí? Hlavně když to člověka vezme na pořádnou citovou horskou dráhu. Moje hodnocení sice úplně to nejlepší, protože tam byly i části, kdy jsem nudou maličko usínala, ale zbytek Dívky z přístavu mi to bohatě vynahradil, takže konečný počet hvězdiček se tomu plnému hodnocení dost blíží.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zrovna jsem na první stránce a jsem zvědavá, jestli mě buda kniha rozčilovat stejně..... :-)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)