Zátiší s kousky chleba - Anna Quindlen

5. 11. 2015

Anotace: Zátiší s kousky chleba je příběhem o nečekané lásce. Příběhem o ženě, která dospěla k zjištění, že život je mnohotvárnější, než si vůbec dokázala představit.
Rebeca Winterová se v mládí proslavila sérií snímků, které pořídila jedno obyčejné ráno u sebe doma. Pár fotografií nepořádku na kuchyňské lince – a stala se z ní uznávaná umělkyně. Celé roky ji fascinovalo, jak ji tehdy kritici vynesli do nebe. Po letech úspěchů ale Rebeca uvízne ve smyčce stereotypu, pracovního i osobního. Když jste na vrcholu, dostává se vám pozornosti, když jste za zenitem, dostává se vám ocenění – kdysi tohle někdo prohlásil a měl pravdu. Rebeca si v šedesáti letech uvědomuje, že přichází do věku, kdy se jí onen zpropadený citát osobně týká. Opouští život na Manhattanu, který je pro ni po rozvodu příliš náročný, a hledá novou inspiraci v zapadlém venkovském městečku. Až tam, na loveckém posedu, ve společnosti pokrývače Jima Batese, zjišťuje, že skutečný život je barvitější, než jak ho viděla přes hledáček fotoaparátu.

Tahle anotace knihu naprosto dokonale vystihuje. Slavná fotografka, která už mnoho let žije ze svého dávného a prakticky náhodného úspěchu, na který už nikdy nedokázala plně navázat. V šedesáti letech se rozhodne úplně změnit svůj život a na rok si pronajmout chatku uprostřed lesů někde za New Yorkem. Tam chce hledat novou inspiraci, lépe poznat sama sebe a hlavně ušetřit peníze, které jí pomalu dochází. Samozřejmě ji v tomhle zdánlivě nepřátelském novém prostředí potká mnoho zajímavého, pozná milé lidi a dokonce najde lásku. Jenomže je to všechno skutečně tak jednoduché? Dokáže se znovu vrátit na vrchol? A stála by o to vůbec?
Zátiší s kousky chleba je taková milá, nenápadná knížka. Ano, vyšla v edici Světový bestseller a zaujme obálkou i názvem, ale tak nějak si myslím, že po ní mnoho lidí nesáhne a to je rozhodně velká škoda. Já knihu dostala jako dárek, sama bych si jí určitě nikdy nekoupila, ale jsem moc ráda, že ji mám ve svojí knihovničce a že jsem měla možnost si ji přečíst. Rebeca je taková docela svérázná postava, která vás okamžitě zaujme. Její ochota úplně změnit svůj život a dobrovolně se izolovat v domečku na venkově, když o udržování takového domu nemá ani nejmenší potuchy, je taková inspirující (i když já se samozřejmě nehodlám nikam stěhovat). Jenom ta milostná zápletka už mi tam přišla taková nadbytečná. Člověk si občas říká, jestli autoři umí psát i o něčem jiném než o lásce a problémech mezi partnery. Celkově je to ale příjemné čtení.
Na druhou stranu se tam toho moc nestane, a pokud hledáte nějaké akční čtení plné zvratů, tak asi radši hledejte dál. V Zátiší s kousky chleba čas poklidně plyne, dramatické události se naštěstí rychle vyřeší a i záhada křížů nechaných v lese, které Rebeca začne fotit, se vyřeší bez většího humbuku. I tak na vás ten příběh ale zapůsobí a nechá ve vás svou malou, nenápadnou stopu. Nezmění vám život, to ne, ale příjemně zahřeje v chladných podzimních večerech. Jak už jsem řekla, nebýt té romantické zápletky, odkládala bych knihu s naprostou spokojeností. Takhle musím jednu hvězdičku ubrat, ale i tak jsem ráda, že jsem si Zátiší přečetla. 


1 komentářů:

Eliška - Věnováno knihám řekl(a)...

Hřejivý je to nejsprávnější slovo, jak tenhle příběh působí. Taková milá oddechovka když nemáme náladu namáhat mozek.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)