Hobit - J. R. R. Tolkien

17. 12. 2015

Anotace: Toto je příběh o tom, kterak se Pytlík vydal za dobrodružstvím a shledal, že náhle dělá a říká naprosto neočekávané věci… Bilbo Pytlík je hobit, který se těší z pohodlnéh a skromného života a jen zřídkakdy putuje dále než do své spižírny ve Dně pytle. Jeho spokojené bytí je však narušeno, když se jednoho dne u jeho prahu objeví čaroděj Gandalf v doprovodu třinácti trpaslíků a vezmou ho s sebou na cestu "tam a zase zpátky". Mají v úmyslu uloupit poklad mocného Šmaka, velikého a velmi nebezpečného draka...

Hobiti jsou velice klidná a spokojená stvoření. Sedí doma ve svých pohodlných příbytcích, navštěvují se navzájem a já obrovské hory jídla. Takhle jim to vyhovuje a po ničem jiném netouží. Jenomže potom přijde Gandalf na návštěvu za Bilbem Pytlíkem a navrhne mu úžasnou, dobrodružnou výpravu s trpaslíky, jejímž cílem je krádež obrovského pokladu, hlídaného drakem Šmakem. Proč by Bilbo s něčím takovým souhlasil? A může vůbec říct ne?
Ano, nápad je to zajímavý, postavy jsou určitě přímo fascinující a jako úvod do světa Pána prstenů je to dokonalé. Už proto, že dobrodružný příběh vždycky nejlépe představí nový svět a jeho obyvatele a zákonitosti. Jenomže když ten dobrodružný příběh napíše někdo jako Tolkien, stejně se budete muset prokousávat tunou nudných a zbytečných popisů, které všechno jenom neúměrně protahují.
Pokud se skutečně mělo jednat o pohádkový příběh, uvítala bych také formu pohádky. Menší počet stránek, celkové zjednodušení a osekání většiny těch pitomých popisů! Jinak se mi to líbilo. Bylo to zkousnutelnější než série Pána prstenů, kterou jsem prostě nebyla schopná dočíst. Hobita jsem dočetla, místy se i pobavila, ale o Tolkienově geniálnosti mě to prostě nepřesvědčilo. 

 

3 komentářů:

Eliška - Věnováno knihám řekl(a)...

Máš pravdu, že Tolkien určitě patřil mezi autory, kteří se rádi vykecávali a ty popisy přivádí místy k šílenství. Taky mám pocit, že Hobit i Pán prstenů by mohli být poloviční a příběh by zůstal zachován úplně v pohodě...:)

Silwiniel řekl(a)...

Pitomé popisy? Já jsem teda typ čtenáře, který má popisy rád a vůbec mi nevadí, nepřišly mi přehnané ani v Pánovi Prstenů, to třeba Victor Hugo popisuje skokrát víc, než Tolkien :D
Chápu, že všem se nemůže líbit všechno, ale mrzí mě. že zrovna taková náruživá čtenářka má takový názor.

Marie Peetuliska Daňková řekl(a)...

No, nevím, mně přišlo, že kdyby to mělo jednou tolik, tak by mi to vůbec nevadilp :) Já jsem Tolkienovi naprosto propadla.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)