Bouřková fronta - Jim Butcher

26. 3. 2013

Anotace: Harry Dresden je v tom, co dělá, ten nejlepší. No, technicky vzato, je to ten jediný, kdo to dělá. Takže když má Chicagské policejní oddělení nějaký případ, který je za hranicemi možností nebo tvůrčích schopností smrtelníků, přijdou si k němu policisté pro odpovědi. „Každodenní“ svět je totiž vážně plný podivných a magických věcí – a většina z nich s lidmi nevychází zrovna nejlíp. Pak nastupuje Harry. K tomu, abyste chytili – no, to je jedno – potřebujete čaroděje. Je tu ale problém. Obchody jdou, mírně řečeno, od desíti k pěti. Takže když ho policie zavolá jako poradce k příšerné dvojnásobné vraždě provedené pomocí černé magie, ucítí Harry dolary. Ale kde je černá magie, tam je i černokněžník. A ten černý mág zná Harryho jméno. Teď teprve věci začnou být… zajímavé. Kouzla. To může chlapa zabít.

Harry Dresden, hrdina Bouřkové fronty, je čaroděj. Jediný veřejně praktikující čaroděj, který na svých schopnostech vydělává. Živí se jako soukromý detektiv, pátrající po ztracených věcech, exorcista a občas jako konzultant Chicagské policie. Jednoho dne, kdy prací zrovna neoplývá, se tedy rozhodne vzít hned dva případy. Hledání pohřešovaného muže, začínajícího čaroděje a dvounásobnou vraždu, způsobenou velice silnou magií. O to větší je jeho překvapení, když se oba případy začnou postupně prolínat a ukáže se, že i začínající čarodějové mohou být velice nebezpeční.
Harry je rozhodně zajímavá postavička. Neupravený, věčně švorc a navíc oplývající poněkud černým humorem. Je to čaroděj, který ale nemá moc šancí kouzla skutečně provádět. Kdykoli se o něco pokusí, objeví se u něj jeho hlídač, vyslanec Bílé rady (taková kouzelnická vláda) a prošetřuje, jestli Harry jednal v souladu s kouzelnickými zákony. To mu samozřejmě velice komplikuje vyšetřování. Pořádně nemůže ani pumpnout obyčejnou vílu z kapky rosy o informace a schůzka s upírkou? Nebezpečná záležitost. Jak má potom ale zjistit, kdo pomocí černé magie zabil dva lidi? A měl by vůbec s vyšetřováním pomáhat, nebo by bylo rozumnější dát na radu proslulého mafiána a dát si na chvíli placenou dovolenou?
Bouřková fronta je rozhodně zajímavá kniha. Harry je skutečně tak trochu jako Anita Blakeová. Pomáhá policii s paranormálními případy, věčně ho někdo mlátí nebo mu vyhrožuje, a používá své magické síly jen k prosazování své vlastní morálky a tedy dobra. Tím ale srovnání končí. Jim Butcher rozhodně umí napsat průměrnou detektivku, to mu upírat nebudu, ale ten zbytek? Humor skoro nikde, napětí se dostavilo až někdy v poslední třetině knihy a paranormální jevy ve světě sice jsou docela promyšlené, ale zase nejsou vůbec vysvětlené, takže si je člověk skoro neužije. Co že je sakra ten jeho Nevernever? Je možné, že se celá série bude postupně zlepšovat, a že se všech vysvětlení člověk dočká v dalších dílech, ale kdo má čas na takové průtahy? Já rozhodně ne. Neříkám, že je Bouřková fronta špatná, to vůbec ne. Ale na druhou stranu také není zdaleka skvělá. Druhý díl si tedy sice někdy v budoucnu pořídím, ale chvátat na to nebudu a Harry, i když poměrně charizmatická postava, mi nejspíš chybět nebude.

2 komentářů:

Janina řekl(a)...

Spočiatku mi to tak trochu pripomenulo knihu Prvý hrob na pravo, kde taktiež hl. hrdinka spolupracovala s políciou, pričom ona však nerobila nič s mágiou, ale bola smrťka.
Ono by to vyzeralo fajn, ale keď si tam nenašla žiadny humor a napätie bolo také o ničom...tak podľa toho viem, že táto kniha by pre mňa nebola :)

Ohana řekl(a)...

Tahle kniha není asi moc pro nikoho. Ale na First grave on the right se chystám, hned jak u nás vyjde. Ten mi připadá hodně sympaticky :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)