Bylo nebylo #61

10. 3. 2013

Tak, konečně se věci trochu uklidnily a má milovaná meme se mohou vrátit. Maličký problém bude s Posuď knihu podle obalu, protože v novém bytě zatím nemám moc knih a nerada hodnotím obálky jen podle fotek z internetu, protože to prostě není to samé, ale Bylo nebylo se může vrátit s plnou parádou. Tentokrát se podíváme na první věty knihy, kterou asi nebudete vůbec znát. Já ji taky vlastně neznám, nikdy jsem o ní neslyšela a sama ji teprve čtu, ale zatím se mi vážně líbí, takže proč ji tady trochu nezviditelnit? 

Tiffany Bakerová - Sladká vůně bolehlavu

Anotace: Truly Plaiceová se narodila jako obrovské ošklivé dítě a v průběhu let je stále mohutnější a ošklivější. Po smrti otce, který jí nikdy nepřestal vyčítat skon matky při porodu, ji oddělili od její krásné křehké sestry Sereny Jane a poslali na farmu jako děvče pro všechno. Robert Morgan, nejmladší z místní dynastie lékařů, se do Trulyiny sestry zamiluje a přesvědčí ji k sňatku. Po několika letech manželství od něj ale Serena Jane uteče a je na Truly, aby vedla Robertovi dům a starala se o jeho osmiletého syna. Truly trpělivě snáší svůj úděl, Robertovy urážky i věčný posměch okolí. A osud ji nakonec za její obětavost, vnitřní vyrovnanost a schopnost nadhledu dopřeje zaslouženou špetku štěstí i lásky.

První věty: Ten den, kdy jsem ukládala Roberta Morgana k věčnému odpočinku, byl pozoruhodný ze dvou důvodů. Za prvé, i když byl srpen, nebe nad hlavou bylo drsné a chladné jako lednové jezero; a za druhé, byl to den, kdy jsem se začala zmenšovat. Pamatuju si, jak jsem stála u otevřeného hrobu, blátivá země se lepila jako čerstvý hnůj, a jak jsem čekala, až bude dolů spuštěno tělo Roberta Morgana.

Je mi jasné, že většinu z vás tahle kniha nezaujme, ale doufám, že se najde pár lidí, které, stejně jako mě, tyhle první věty společně s anotací nabudí k přečtení téhle krásné knížky (soudím zatím čistě podle obálky, protože jsem teprve na začátku). Obzvlášť, když je tahle kniha momentálně na všech mých oblíbených internetových knihkupectvích pod 30 Kč. To už za pokus stojí, no ne? A co právě čtete vy?

2 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

Pekná obálka 8)

Anonymní řekl(a)...

Mě na téhle knížce zaujalo snad všechno, kromě toho nejdůležitějšího - a to je děj. Obálka je nádherná, název se mi taky hrozně líbí, v knihkupectví je za 30 korun... ale nevím, jestli by mě to bavilo...
Ale začíná to pěkně, takže možná...

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)