Krásní - Scott Westerfeld

20. 8. 2013

Anotace: Tally je konečně krásná. Vypadá bezchybně a má všechno, po čem vždy toužila. Ale pod vší tou zábavou – nekonečnými večírky, módními výstřelky, technologickým přepychem a naprostou svobodou, hlodá pocit, že něco velmi důležitého není v pořádku. Když jeden z ošklivých navštíví maškarní večírek krásných, jsou téměř všechny vybledlé vzpomínky zpátky. Tally a její nový přítel Zane musí čelit namáhavé, nebezpečné a fyzicky náročné výzvě. Když najdou dopis z minulosti napsaný ještě před operací, ke kterému jsou přiloženy dvě pilulky představující lék na poškození mozku, mají jen zlomek času se rozhodnout. Tally si musí vybrat – bojovat sama se sebou a tím, co ví, nebo o svůj život, protože úřady nedovolí, aby kdokoliv se znalostí této informace přežil…

Jsme zpátky ve městě, Tally je krásná a na svůj předchozí život si vzpomíná jen ztěžka. Můžou za to samozřejmě léze, které byly vytvořeny při plastické operaci, aby byli krásní povolnější a spokojení jen s povrchními zábavami. I na Tally tohle funguje, dokud jí něco nepřipomene, co zažila mimo město. Najednou má pocit, že něco důležitého zapomněla. Její nový kamarád Zane má navíc teorii, jak poškození mozku alespoň na krátký čas oblafnout - tzv. nabuzení. Podaří se jí se Zanovou pomocí přijít na to, co se ve skutečnosti děje? A i kdyby, je vůbec možné z města uprchnout dvakrát?
Skvělý druhý díl! Víte, jak občas autoři napíšou opravdu dobrý první díl, ale ten druhý tak nějak odfláknout, protože ví, že si ho čtenáři prvního dílu stejně koupí? Tak Scott udělal přesný opak. Naplnil druhý díl snad ještě lepším příběhem než ten první. Tallyin život se komplikuje, její minulost soupeří s její současností a vůbec je to celé úplně skvěle zamotané. Navíc je tenhle díl akčnější, protože Tally je víc pod dohledem a musí překonat mnohem těžší překážky, aby vůbec něčeho dosáhla.
Co ale opravdu oceňuju, možná dokonce ještě víc než  to, že Scott tenhle díl neodflákl, je skutečnost, že umí čtenáři nenápadně ale efektivně připomenout, co se stalo v Ošklivých. To je totiž vážně umění. Někteří to přeženou a vypadá to, že vám převypráví celý předchozí díl, jiní si zase myslí, že čtete jenom jejich knihy, takže žádné připomínání ani nepotřebujete. Scott Westerfeld ale zvolil zlatou střední cestu, takže nám postupně připomíná všechno, co potřebujeme vědět a to je umění k nezaplacení. Navíc jsem absolutně netušila, jak se celý příběh vyvine a ten konec? Zase mě naprosto dostal. Teď jen sehnat dost peněž, abych si mohla koupit další díl, protože bez něj to dlouho nevydržím. Nemůžu se dočkat, až zjistím, jak to celé dopadne. A pokud jste ještě nečetli Ošklivé, ptám se vás: jak je to vůbec možné? Jděte a naprvte to, protože nevíte, o co přicházíte. Celkové hodnocení Krásných je vám už doufám jasné:


2 komentářů:

Suzanne řekl(a)...

Ošklivé jsem si právě půjčila z knihovny a po tvé recenzi se na jejich přečtení těším ještě víc než předtím.

Nells řekl(a)...

První dva díly mám doma od Vánoc, ale ještě jsem se k nim nedostala (fakt se za to stydím). Asi bych si měla ušetřit nějaký ten čas na ně, jak tak čtu tvoji recenzi... + se poohlédnout po dalších dvou dílech. Jinak super recenze, rozhodně se teďka na knihy více těším :-)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)