Závist - Anna Godbersenová

14. 11. 2013

Anotace: Láska, falešní přátelé, skandály
Na první pohled se zdá, že nejbohatší obyvatelé Manhattanu na přelomu 19. a 20. století mají všechno, po čem člověk touží: bohatství, krásu i štěstí. Ale někdy jejich nacvičené úsměvy skrývají šokující tajemství… Dva měsíce po dramatickém příjezdu Elizabeth Hollandové domů, Manhattan dychtivě očekává její návrat do společnosti. Když však Elizabeth odmítne doprovázet svou sestru Dianu a téměř nevychází ven, začnou se šířit fámy, že za majestátními dveřmi domu číslo 17 v Gramercy Parku není všechno tak, jak se zdá.

V lepší společnosti Manhattanu konce 19. století se děje spousta zajímavých věcí. Elizabeth Hollandová vstala z mrtvých, i když na veřejnosti se moc nevyskytuje. Její sestra Diana to obstarává za ní, i když se zoufale vyhýbá svému čerstvě ženatému milenci. Jeho manželství ale není tak idylické, jak by se mohlo na první pohled zdát.  Jediný, kdo se zdá spokojený je Carolina Broadová, která sice dosáhla svého, ale jedině díky podvodu. Jaká je cena za štěstí v nejlepší společnosti? Dokáže někdo v tomhle prostředí plném intrik najít pravou lásku nebo upřímné přátelství? A co když se vám někdo vše, čeho jste dosáhli, snaží vzít?
Tahle série je prostě dokonalá. Miluju dobu, ve které se odehrává, miluju všechny ty intriky a tajemství, malé zrady a dočasná spojenectví. Pokud je taková knížka navíc dobře napsaná, jsou v ní sympatické postavy, se kterými může člověk soucítit a autorka ovládá umění náhlých zvratů, mám zaděláno na vážné problémy. Protože takovouhle knížku pak skoro nedokážu dát z ruky a mám problémy soustředit se na nudné úkony běžného života, protože v každý okamžik, kdy nemám knížku před sebou, přemýšlím, co se asi bude dít dál, jestli mí hrdinové skončí šťastně a která mrcha nebo parchant jim jejich štěstí zase překazí.
Konec byl sice tentokrát trochu zvláštní, ale i tak mi rozbušil srdce a okamžitě po dočtení jsem volala po dalším dílu. Ten už ale naneštěstí bude poslední, takže si ho budu muset trochu šetřit, než se do něj pustím a zjistím, jak tahle dramatická série dopadne. Miluju na ní úplně všechno a vážně nedokážu najít jediné negativum. I kdybych se snažila sebevíc, nic mě prostě nenapadá. Od těch krásných obálek, přes obsah, až po pocity, které ve mě každá stránka těhle knih vyvolává, jsem prostě naprosto spokojená. Anna Godbersenová se rozhodně zařadila mezi jednu z mých nejoblíbenějších autorek a můžu jen doufat, že se některé nakladatelství rozhodne vydat i její další knížky. Napsala totiž ještě jednu sérii, tentokrát se ale odehrává v New Yorku ve 20. letech. To by vůbec nemuselo být špatné, co říkáte?


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)