Nepravděpodobná pouť Harolda Frye - Rachel Joyce

14. 8. 2014

Anotace: Harold Fry se vydává na pouť dlouhou šest set mil s jediným cílem: jeho dávná přítelkyně, umírající na rakovinu, bude díky tomu žít. Příběh o nenápadném muži, který jde, aby zachránil druhého (ale během své cesty zachrání sám sebe), je podán s nesmírnou přesvědčivostí, humorem i smutkem. Vypráví o tajemství, zvláštních setkáních, náhodách, jež nás od základu změní. O statečnosti a zradě, lásce a věrnosti, a jednom páru velmi pozoruhodných bot.

Harold je obyčejný postarší muž. Celé dny sedí a dívá se z okna, zatímco jeho žena se baví udržováním domácnosti v dokonalé čistotě. To vše se změní, když přijde dopis od bývalé kolegyně a kamarádky, se kterou se Harold neviděl už dvacet let. Píše, že umírá na rakovinu, ale ještě naposledy chtěla Harolda pozdravit a dát mu vědět, že na něj vzpomíná. Harold se rozhodně odepsat, vydá se k nejbližší schránce na dopisy, ale to mu nestačí. Od ní potom jde k další a další, až se rozhodne dojít přes celou Anglii do hospicu, kde jeho kamarádka umírá. Rozhodne se, že pokud bude mít víru, jeho chůze jí zachrání život. Nic si nebalí, jde v obyčejných polobotkách a s igelitkou v ruce. Podaří se starému muži ujít tak dlouhou cestu? A dokáže skutečně zachránit svou kamarádku před rakovinou?
Tahle knížka byla naprosto úžasná. Zápletka je jednoduchá - hlavní hrdina jde a jde, pak někde přespí a zase jde. Zní to skoro i nudně, že? Při chůzi se mu ale vybavují různé detaily z jeho života, na které si už dlouho nevzpomněl, takže postupně Harloda poznáváme do nejmenšího detailu. Dozvídáme se o tom, jak se seznámil se svojí ženou, o jejich synovi, o přátelství s Queenie a o okolnostech, které je rozdělily. Také potkává spoustu lidí, se kterými se dělí o svůj příběh a kteří mu na oplátku vypráví o sobě. Na cestách se mu toho spoustu stane, včetně toho, že se jeho příběh dostane do novin, takže se zoufalí lidé k němu rozhodnou připojit a jít s ním. 
Občas mohou být podobné knihy, kde hlavní hrdina jenom přemítá o svém životě, i nudné, ale to rozhodně není Haroldův případ. Tahle knížka je napsaná tak citlivě a tak zajímavě, že se nebudete moct odtrhnout. Také jsou tam odhalena některá tajemství, která jsem ani za mák neočekávala. Nejdůležitější je ale síla Haroldovy víry a naděje, kterou je celá kniha nasáklá. Takovou víru a naději má dneska málokdo, a i když všichni víme, že je nemožné, aby chůzí zachránil někoho před smrtí na rakovinu, je to krásná myšlenka a při čtení téhle knihy jsem tomu i já na chvilku věřila. Pokud máte chuť na milé, ale smutné počtení, pak Harolda rozhodně doporučuju. Ale musím vás upozornit. Je velká pravděpodobnost, že vám zlomí srdce.


6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Tahle knížka vypadá skvěle a já si ji prostě musím přečíst :).

Unknown řekl(a)...

Příběh zní docela zajímavě. Hezká recenze :-)

Zápisky jedné knihovnice řekl(a)...

Děkuju za tip, mám takové knížky ráda.

Jana CM řekl(a)...

Knížka se mi líbila, ale tu část, kdy s ním putují ostatní, bych ani nemusela. Konec mi přišel hezký... V rámci možností :-)

Myanmar řekl(a)...

I když mě anotace hrozně nalákala, přiznávám, že mě Harold až tak nenadchl. Některé části bych osekala, jiné mi připadaly naopak zbytečně stručné...zkrátka nesedlo mi to tak, jak jsem očekávala. Jak se ale říká, sto lidí, sto chutí :) Jsem ráda, že tobě se kniha líbila, pěkná recenze! :)

Infinity řekl(a)...

Ta knížka musí být úžasná. :-)
Příběh je podle popisu opravdu silný a až se do knihu začtu, rozhodně mi zlomí srdce, tím jsem si jistá.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)