Projekt manželka - Greame Simsion

28. 8. 2014

Anotace: Originální, humorný, dojemný i romantický příběh se svérázným a naprosto neodolatelným hlavním hrdinou vás zaručeně pobaví!
Nevíte, jak najít dokonalou manželku? Vytvořte dotazník... Don Tillman se chce oženit, ale stále nemůže najít tu pravou. Jeho problém má vyřešit Projekt Manželka, a tak navrhne šestnáctistránkový dotazník, který mu má pomoci najít dokonalou partnerku. Rozhodně to nemá být barmanka, kuřačka, která ještě navíc ráda pije alkohol a chodí věčně pozdě. Ale Rosie Jarmanová je přesně taková! Taky je energická, inteligentní a krásná a i ona někoho hledá – chce poznat svého biologického otce. Při svém pátrání narazí na profesora genetiky Dona a ve vteřině mu obrátí život naruby...

Don není jako ostatní muži. Má rád svůj do minuty vypracovaný plán, potřebuje řád ve všem, co dělá, má problémy rozpoznávat emoce nebo je sám cítit, takže má přesně dva kamarády a špatně snáší, když se ho kdokoli dotýká. Don totiž trpí nediagnostikovaným Aspergerovým syndromem, lehkou formou autismu. Co Don miluje je věda, a tak když se rozhodne vybrat si manželku, přistupuje k tomu značně vědecky. Po všech neúspěšných pokusech o rande naslepo vytvoří velice detailní dotazník, kterým projde jen opravdu dokonalá kandidátka. Proč ztrácet čas s nevhodnými ženami? Don totiž přesně ví, co u partnerky hledá. Nebo snad ne? Je možné, že by se do jeho striktně racionální mysli mohla vloudit naprosto iracionální láska? Dokáže vůbec něco tak komplexního cítit? A pokud ano, jak se to pozná?
Projekt manželka je naprosto skvělá kniha. Jak už říkají i v anotaci, Dona a Rosie, naše hlavní hrdiny, si prostě musíte zamilovat. Jiná možnost tady není. Don je opravdu podivín, ale i tak je to jedna z nejsympatičtějších postav, jakou jsem kdy v knize potkala. A Rosie? Tak strašně mi připomínala Katie z Takoví jsme byli, s jejími vyhrazenými názory a naprostou neústupností. Projekt manželka je rozhodně postavený spíš na postavách než na samotném příběhu. Rosie se snaží najít svého biologického otce a Don jako správný genetik jí v tom pomáhá, žádná příliš propracovaná zápletka. Když ale vezmete v potaz, jak je vše vyprávěno a jak skvělí jsou oba hrdinové,  nebudete se moct od téhle knihy odtrhnout. Já sama jsem ji přečetla za jedno sobotní odpoledne. Udělala jsem si přestávku jenom na večeři a případné doplňování tekutin. 
Tak moc jsem Donovi fandila a tak moc jsem mu nadávala, když se choval naprosto nechápavě. Už dlouho jsem se u knihy tak nenasmála nebo jí neprožívala tak silně. Byla to zase jednou dokonalá jízda a už se těším, až autor dopíše volné pokračování The Rosie Effect a až ho přeloží do češtiny, protože pro tuhle knížku poběžím okamžitě po datu vydání. Rozhodně potřebuju ve svém životě víc Dona a Rosie, protože tihle dva jsou prostě dokonalí. Jestli vám to ještě nedošlo, tahle knížka se mi opravdu hodně líbila, takže jí vřele doporučuju všem, kteří mají chuť se zasmát a maličko si i zanadávat, a rozhodně těm, kteří chtějí podlehnout Donovu nezapomenutelnému kouzlu. Slibuju, že je neodolatelné.

2 komentářů:

Infinity řekl(a)...

Tuto knihu si rozhodně musím přečíst! :-)
Skvělá recenze, je poznat, že jsi z knihy byla opravdu nadšená. :)

Lena M. řekl(a)...

Souhlas, knížka je výborná. Už je to dýl, co jsem ji četla, ale po dočtení jsem ji hned doporučila několika lidem. Po dlouhé době to byla kniha, kde mě nikdo neštval a užila jsem si ji do poslední stránky :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)