Město snů - Beverly Swerling

11. 9. 2014

Anotace: Román je bohatý na nezapomenutelné postavy i jejich osudy, plný rafinovaných, neuvěřitelně poutavých zápletek. Město snů je vzrušující ságou raného Manhattanu i počátků medicínské vědy z pera mistrovské spisovatelky.
Roku 1661 se po jedenáctitýdenní plavbě na dřevěné plachetnici vypotáceli na břeh Lucas Turner a jeho sestra Sally, odhodlaní začít nový život v drsném prostředí holandské kolonie Nový Amsterdam. Lucas je lazebník a chirurg, jeho sestra Sally bylinkářka, zkušená ve výrobě rozličných lektvarů. Oba sourozenci jsou nadanými léčiteli, svázaní nejen pokrevním svazkem, ale i osudovou nutností. Přesto z nich vášeň, zrada i vražda učiní smrtelné nepřátele. V boji o přežití v Novém světě se oba dopustí činů, které zatíží pomstychtivou touhou celé generace jejich potomků, Mezi těmi pak nacházíme vynikající lékaře a chirurgy, piráty i provozovatele nevěstinců. Záštiplné dědictví postaví bratrance proti bratrancům, lékaře proti chirurgům a v neposlední řadě americké vlastence proti loajalistům, věrným anglickému králi.



Lucasem a Sally to všechno začíná a o šest generací později končí. Není to ale vůbec jednoduchá cesta. Je plná vraždy, zrady, lží a intrik, ale i lásky, přátelství a porozumění. Tento román se odehrává na pomezí 17. a 18. století, kdy mít otroka byla společenská povinnost, očkování se považovalo za čarodějnictví a vlastnictví několika bordelů z vás činilo nejvlivnějšího člověka v rozrůstajícím se městě. Město snů se soustředí na rodinu Turnerů, kteří byli jedni z prvních lékařů, chirurgů, lazebníků a apatykářek ve městě New York a na pozadí příběhu téhle jedné rodiny můžeme sledovat vývoj malé osady Nový Amsterdam v překrásné město New York. 
Tenhle román mě docela hodně zklamal. Já vím, že je už v anotaci řečeno, že se jedná o generační román, ale nečekala jsem, že těch generací bude tolik, a že mezi nimi budeme přeskakovat tak rychle. Sotva jsem si stihla zvyknout na jednu sadu postav, už jsme přeskočili o 15 let dopředu a zabývali se úplně novými lidmi. Občas mi dělalo dost velký problém zorientovat se, kdo je vlastně čí příbuzný a když jsem se pokoušela zorientovat podle rodinného stromu na začátku knihy, často jsem si naspoilerovala co se vlastně stane, protože jsem jasně viděla, kdo s kým skončí. Samozřejmě se netočil celý příběh okolo manželských svazků, takže na mě i tak čekala mnohá překvapení, ale i tak mě to dost rozčilovalo. 
Beverly Swerling umí psát. Dokonce mi přišlo, že píše vážně dobře. Jenomže by měla zaprvé zvolnit a víc se soustředit na jednotlivé postavy, a hlavně by si měla rozmyslet, jestli chce psát o postavách nebo o dějinách New Yorku a spojených států jako takových. Občas totiž příběh ustupoval do pozadí kvůli historickým událostem, což je sice pochopitelné, ale rozhodně mě to nepotěšilo. Kdybych si chtěla přečíst učebnici dějepisu, tak to udělám, že. Takže mé pocity z celé téhle knihy jsou nakonec takové rozpačité. Na jednu stranu jsem ke konci už dost trpěla a vážně si myslela, že to budu muset vzdát, na druhou stranu jsem to vzdávat nechtěla, protože mě vážně zajímalo, co se vlastně se všemi stane. Co z toho vyplývá? Průměrné hodnocení a navíc varování na závěr: tahle kniha je jen pro lidi se silnějším žaludkem, protože lékařské techniky 18. století rozhodně nejsou nic pro přecitlivělé jedince.


1 komentářů:

Infinity řekl(a)...

Tak tuhle knihu si nejspíš nikdy nepřečtu. :D Ale recenzi jsi napsala moc hezky. :))

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)