Intriky - Anna Godbersenová

27. 8. 2013

Anotace: Život v přepychu. Pravá láska. Falešní přátelé. Skandální pomluvy. Vítejte zpátky na Manhattanu v roce 1899.
Půvabné dívky v krásných šatech, které se baví až do svítání na večírcích, neodolatelní mladíci s uličnickým úsměvem a nebezpečnými úmysly. Drobné lži, temná tajemství a skandální vztahy. Takový je Manhattan roku 1899…
Jak kolují zvěsti o předčasné smrti nejzářivější newyorské hvězdy Elizabeth Hollandové, všechny oči se upírají na její nejbližší: na sestru Dianu, jedinou naději rodiny na záchranu; na Henryho Schoonmakera, živel, který Elizabeth nezkrotila; na Penelopu Hayesovou, jež se chystá přivlastnit si vše, co po její nejlepší přítelkyni zůstalo; dokonce i na Elizabethinu bývalou komornou Linu Broudovou, která pochopí, že i když jsou peníze a původ důležité, pomluvy mají mnohem větší váhu.
Nic není nebezpečnější než skandál… nebo cennější než tajemství.

Elizabeth na konci prvního dílu šťastně odjela z New Yorku, nyní žije na západě spolu se svým vysněným Willem, ale stejně se nemůže zbavit výčitek vůči situaci, ve které svou rodinu zanechala a ta rozhodně nebyla růžová. Finance rychle vysychají a původně honosný dům pomalu ale jistě ztrácí svůj punc luxusu. Diana, mladší ze sester Hollandových se bude mít co ohánět, aby našla dostatečně bohatého ženicha, ona už ale má někoho v merku a pokud její plán vyjde, chudobou rozhodně trpět nebude. K Dianině smůle si na stejného mladíka brousí zuby i Penelopa, Elizabethina přítelkyně, a ta se rozhodně nevzdává snadno. Jak se bude vyvíjet situace rodiny Hollandových? A je skutečně možné přepychový život v New Yorku prostě opustit?
Absolutně nechápu, proč jsem čtení téhle knihy tak odkládala. První díl se mi vážně líbil a asi jsem nechtěla, aby mi pocit z něj něco zkazilo. To jsem ale byla hodně pitomá, Intriky jsou totiž ještě luxusnější než sám Luxus. Vážně. Sama jsem tomu nemohla uvěřit. Tenhle díl mě čapnul a o osm hodin později (s malou přestávkou na spánek a práci) zase pustil. Autorka přesně navazuje na příběh první knihy a pomaličku po kouskách nám připomíná, co si možná nemusíme z Luxusu pamatovat, ale potřebujeme to vědět.
Tentokrát sledujeme hlavně Dianu, ale také Elizabeth, která se snaží prorazit na západě, Linu, která si chce vydobýt místo mezi New Yorskou smetánkou, a samozřejmě nesmí chybět Henry a Penelopa. Všechny tyhle postavy se nepravidelně střídají, záleží na tom, kam nás zrovna vývoj příběhu zavane a spojují příběh do úžasného kaleidoskopu a samozřejmě, jak už jsme si zvykli v Luxusu, má každá kapitola na začátku malý útržek textu, jako jsou novinové články, dopisy a pozvánky na různé akce. Tyhle útržky pak vždycky navodí atmosféru pro nadcházející kapitolu a maličko poradí, co se v ní bude dít, a takovéhle drobnůstky já mám v knihách moc ráda. Víte, kolik extra práce to muselo dát?
Jinak co se týče Anny Godbersenové jako spisovatelky, já jí prostě miluju. Ta ženská prostě dokáže člověka vtáhnout do děje. Nejenom, že jsem si krásně pobrečela, ale hlavně jsem se v jednu chvíli přistihla, jak v naprostém spojení s Dianinými myšlenkami říkám polohlasem prázdné místnosti: On si jí ale nemůže vzít, já ho přece miluju. Samozřejmě, kdyby to někdo slyšel, myslel by si, že jsem šílená, ale mě ta knížka tak vtáhla, že jsem to tak v tu chvíli prostě cítila. Abych řekla pravdu, takhle moc už mě knížka dlouho nechytla, a i když dobrými hodnoceními nikdy nešetřím, tahle by si z těch pěti hvězdiček zasloužila minimálně sedm. Na to si tady ale nehrajeme, takže se bohužel budu muset smířit s plným počtem a opravdu důrazným doporučením: Tuhle sérii si nemůže žádná romantická duše nechat ujít!


4 komentářů:

Lenny řekl(a)...

Už nějaký ten pátek mám doma Luxus i Intriky a musím říci, že se mi do čtení vůbec nechtělo, ale stačí jedna tvoje recenze a mám chuť se do čtení pustit hned! :)

Unknown řekl(a)...

Já si nejdříve musím přečíst první díl.. :)))

Šárka S. řekl(a)...

Intriky a Luxus mi už nějaký ten měsíc leží na poličce, ale ještě jsem si nenašla čas na to, abych si je přečetla. Podle recenze to ale vypadá slibně, tak uvidíme :)

Ohana řekl(a)...

Lenny, Nikol, Tiw: pro všechny tři mám jedinou odpověď..pusťte se do toho. Co možná nejdřív. :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)