Špičkou jazyka - Sarah Watersová

24. 9. 2013

Anotace: Román od autorky, jež bývá označována za novodobého Charlese Dickense, nás zavádí do viktoriánské Anglie a Londýna. V 80. letech 19. století se mladinká Nancy Astleyová, dcera venkovského obchodníčka s ústřicemi, zamiluje do hvězdy londýnského kabaretu Kitty Butlerové, jež se na svá vystoupení převléká za muže a zpívá mužské písně. Nancy nevynechá jediné představení, až si jí Kitty všimne, a Nan se stane její garderobiérkou. To jsou počátky jejich společného milostného života i společné kabaretní kariéry, ale jejich osudy propletené s mnoha sociálními prostředími, dobovými hnutími a dalšími postavami představují v podání Sarah Watersové, stejně jako v případě její Zlodějky (vyšlo v r. 2008), jízdu na horské dráze s ekvilibristickými výkony.

Kniha Špičkou jazyka je o Nancy Astelyové, mladé dívce, která se na konci 19. století utvrzuje ve své sexuální orientaci a vydává se  žít život tak, jak chce ona a ne společnost. Vše začíná jejím poblázněním kabaretní zpěvačkou Kitty, která ji sebou vezme do Londýna, objeví v ní hluboké city, ale nakonec ji odkopne. Potom se z Nancy, opuštěné v srdci Londýna, stává laciná pouliční prostitutka, luxusní společnice a nakonec i obyčejná žena, přítelkyně a adoptivní matka. Její životní styl prochází fascinujícími změnami a my je můžeme sledovat a prožívat s ní. Jak se mladá žena vyrovná se svojí homosexualitou v době, kdy pro ni ještě není ani jméno a i jen pomyšlení na podobné soužití je těžký hřích, za který vás společnost okamžitě odsoudí? A dokáže si najít a uhájit své místo ve světě?  
Tahle knížka, je úžasná, Sarah Watersová je génius a já pro další z jejích děl nebudu mít zase nic než chválu. Knížka se odehrává zhruba v letech 1880 - 1900, začíná na venkově, ale brzy se přesouvá přímo do Londýna. Právě tady Sarah rozehrává příběh plný fascinujících postav, osudových zvratů a občasných vnitřních monologů naší hrdinky, které nám odhalují její nejskrytější pocity. Celý příběh vyprávěný z Nanciny perspektivy se pozvolna odehrává před našima očima. Někomu by to mohlo připadat nudné a málo akční, ale tak to vůbec není. Sarah má hodně co říct a ví, že nemusí nikam spěchat. Kniha je rozdělená na tři části. Část z Nancina rodiště a její kabaretní kariéra s Kitty, potom její kariéra prostitutky a společnice a nakonec její poklidnější život v Bethnal Green. Vidíme, jak Nancy se svou sexualitou experimentuje, hledá, co jí bude vyhovovat a nakonec zjistí, že se naprosto vymyká konvencím a že i to je v pořádku, pokud má kolem sebe chápající a otevřené lidi.
Je opravdu osvěžující přečíst si nejen knihu s takovým neobvyklým zaměřením, ale hlavně netuctovou lovestory, kde naprosto netušíte, co se bude dít dál a jak všechno skončí. Nancy má totiž v podání Sary opravdu nezvyklý život a čtenář nikdy neví, kam ji osud zavane příště. Opravdu se mi líbilo, jak Sarah popisovala Nanciny pocity, protože samozřejmě uvědomit si, že dívka miluje jinou dívku, musel být v té době opravdu šok, Nancy se s tím ale vyrovná a nakonec najde odvahu, aby žila po svém a nepodlehla naléhání své rodiny. 
Někdo by se mohl bát, že knížka bude příliš detailní nebo možná dokonce oplzlá, ale tak to vůbec není. Sarah všechny "postelové" scény píše s citem a jejich množství a detailnost rozhodně nepřehání. Od Špičkou jazyka rozhodně neočekávejte čistě erotický román nebo další porno pro maminky, tahle knížka je spíš sociálním románem o životě jedné lesbičky v době, kdy se na ně dívali všichni skrz prsty. Jaké to asi muselo být?


3 komentářů:

Šárka S. řekl(a)...

Od téhle autorky bych si ráda něco přečetla. Jen nevím jestli začít Zlodějkou nebo právě touhle knížkou. Co myslíš? :)

Ohana řekl(a)...

Tiw: rozhodně Zlodějkou, Špičkou jazyka je hodně dobrá knížka, ale na Zlodějku prostě nic nemá.

Amaterasu řekl(a)...

Zrovna včera o tom mluvila kámoška a hrozně si to pochvalovala, tak už si ji taky píšu na seznam :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)