Odveď mě domů - Julie Kiblerová

19. 11. 2013

Anotace: Vlastní rodinnou historií inspirovaný debut americké autorky, vyprávějící neobyčejně srdceryvný příběh osudové, ale zapovězené lásky, předsudků a hanby. Devadesátiletá Isabel poprosí svou oblíbenou kadeřnici, aby ji odvezla do Texasu na pohřeb. Po cestě začne vzpomínat na život, který prožila. Všechno hezké začalo v roce 1939, kdy se šestnáctiletá dcera zámožného lékaře na večírku seznamuje s bratrem své černošské služebné…

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat nakladatelství Ikar za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.

Isabel toho v životě zažila už hodně. Zažila druhou světovou válku i období, kdy do jejího malého městečka v Americe nesměli černošští obyvatelé po setmění. Byla vychovávána k rasismu a předsudkům. O to překvapivější je, když se zamiluje do Roberta, bratra své služebné. Je to zakázaná láska plná nebezpečí. Kdyby jejich vztah někdo odhalil, Robert by byl zlynčován, možná zabit a Isabel by skončila na dlažbě. Proto se rozhodnou spolu uprchnout do jiného státu, kde svatba mezi černochy a bělochy není zakázána. Co se ale stane, když Isabel její rodina najde? Dokáže láska přežít odloučení a nepřekonatelné překážky?
Odveď mě domů je jednoduše skvělá kniha, musím vás ale varovat. Máte rádi romantické příběhy? Rádi fandíte hrdinům, aby překonali všechny překážky, aby láska vyhrála? Pak tuhle knihu nečtěte. Zdá se, že rasismus je pro lásku příliš silným protivníkem. Vezměme to ale hezky popořádku.
Isabel si jako postavu musíte okamžitě zamilovat. Když nám po kouscích vypráví svůj srdceryvný příběh, nemůžete jinak, než jí držet palce, aby všechno dopadlo dobře. Kdo jiný by si zasloužil šťastný konec, než tahle milá stará paní, která na cestě přes státy vzpomíná na své mládí a na lásku svého života? Svůj příběh přitom vypráví své kadeřnici Dorrie, která se uvolila, že jí s její cestou pomůže. Sama přitom po kouscích vypráví slečně Isabel o svých problémech. O svém bývalém manželovi, synovi, který přivedl svou přítelkyni do průšvihu i o novém muži ve svém životě, o kterém si není jistá, jestli mu může po všech zklamáních, která zažila, opravdu věřit. Postupně tak poznáváme obě dvě neobyčejné ženy, které spojilo nečekané přátelství.
Co se příběhu týče, ten mi jednoduše vzal dech. Už jsem četla hodně romantických knih, ale žádná z nich se téhle ani nepřiblížila. Lidská krutost a bezohlednost tu zažívá svůj pravý vrchol a vy přitom stále doufáte, že se situace obrátí a že naši hrdinové skončí šťastně spolu. Na několika místech téhle knihy jsem si opravdu pořádně pobrečela, ale ten konec? Ten stál opravdu za to. Nemohla jsem uvěřit, co si pro své čtenáře Julie připravila.
Abych ale jen nechválila, musím říct, že s tou obálkou se mi Ikar tentokrát vážně netrefil do vkusu. Nemám ráda, když mám na obálce obrázek hlavních hrdinů, takže přijdu o příležitost udělat si vlastní představu. A už vůbec nemám ráda, když jsou na obálce různé nálepky a motta, což přesně tady máme, i když je to nálepka pouze falešná. To je ale vážně jediné, co můžu na celé knize zkritizovat. Jinak byla prostě skvělá a já jí můžu každému vřele doporučit.


3 komentářů:

Šárka S. řekl(a)...

Vypadá to zajímavě. Řadím na svůj seznam knížek, které si chci přečíst ;)

Ohana řekl(a)...

Doufám, že nezklame :)

Bastera řekl(a)...

Naprostý souhlas, ten konec mě dostal, zírala jsem do blba potom ještě několik minut, ale skvěle napsáno a vážně mě mrzí, že se o té knize tak málo mluví!

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)