Podivný případ se psem - Mark Haddon

25. 2. 2014

Anotace: Výjimečný příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele, a mimovolně vyřeší zdánlivě neřešitelnou krizi manželství svých rodičů. Detektivní novela byla ve Velké Británii zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy ceny.

Christopher je výjimečný kluk. Je to autista, který miluje matematiku a nesnáší, když se ho kdokoli dotkne. Nerozumí světu kolem sebe, ale ví, že když někdo zabije psa, je třeba případ vyšetřit. Po vzoru Sherlocka Holmese se rozhodne řešit tuto vraždu, ale to ještě netuší, co všechno se v průběhu vyšetřování dozví. Co se stalo s jeho matkou? A proč otce tak rozčiluje Christopherovo pátrání?
Tahle knížka je jednoduše úžasná. Jak často potkáte knihu, ve které jsou kapitoly číslované prvočísly? A jak často potkáte knihu, která naprosto dokonale vysvětluje myšlení autisty? Protože přesně tohle a ještě mnohem víc najdete v Podivném případu se psem. Ta knížka je prostě úžasná. Je vtipná, je smutná, je dramatická, místy napínavá a hlavně neuvěřitelně citlivě napsaná. Podivný případ je psaný z pohledu Christophera a v kapitolách se střídá dění v současnosti a Christopherovo vyprávění o něm samém. O tom, proč nesnáší, když se ho lidé dotýkají, o jeho dětství, o jeho zájmech, o tom, jak on vnímá svět. Prostě úžasné. 
Bohužel se ale bojím, že právě kvůli těmhle vysvětlovacím kapitolám Podivný případ není pro každého. Ne každý se chce zabývat tím, jak autistický kluk vnímá svět. Ne každého zajímá, že si krátí čas matematickými příklady, které v pár kapitolách i popisuje. A rozhodně ne každého musí nezbytně dojmout poselství téhle knihy. Já jsem se do ní ale zamilovala a rozhodně jí hodlám doporučit spoustě mých známých a to včetně vás. Zkuste jí, třeba se vám zalíbí. Je tenoučká, rozhodně vás moc nezdrží a za pokus o pochopení to určitě stojí.


3 komentářů:

Jana CM řekl(a)...

O Případu jsem už četla, nejdřív jsem přemýšlela, jestli to není spíš pro mladsí čtenáře, ale docela ráda bych to zkusila. Matematika měna tom naopak láká :-) Možná by to díky tomu mohl být dobrý dárek i pro chlapa?

Owlie řekl(a)...

Tétatika autismu je mi blízká, o téhle knize jsem ale ještě neslyšela. Děkuji za tip :)

Wolf Draven řekl(a)...

Skvělá kniha, taky se mi moc líbila.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)