Panika - Lauren Oliver

31. 7. 2014

Anotace: Panika začala jako spousta věcí v Carpu, nudném malém městečku uprostřed ničeho – protože bylo léto a nebylo co dělat. O co v téhle hře jde? Je to prosté. Nemít strach.
Heather nejdřív ani nenapadlo, že by se do Paniky pouštěla. Dodge se Paniky nikdy nebál, právě naopak. Všichni mají nějaký důvod proč hrát. Heather a Dodgovi přinese hra nová spojenectví, překvapivá zjištění a možná i nějakou tu první lásku – a vědomí, že někdy nejvíc potřebujeme právě to, čeho se k smrti obáváme.

Panika je velice nebezpečná hra. Proč se do ní lidé pouštějí? Kvůli nudě, ale většinou hlavně kvůli té hromadě peněz, kterou můžou vyhrát, pokud se probojují až do konce. Každý má svůj důvod proč se zapojit. Heather chce prostě vypadnout co nejdál od Carpu. Dodgův důvod je maličko méně pragmatický. Chce pomstít svou sestru, která se paniky kdysi zúčastnila a skončila kvůli tomu na vozíčku. Panika je hra plná nebezpečí a nejistoty. Kdy bude další úkol? Co po nich budou chtít? A kdo jsou tajemní porotci, kteří úkoly zadávají? Navíc kolem stále nebezpečnějších úkolů začne čmuchat policie, což značně snižuje množství diváků. Pro účastníky už ale není cesta zpět. Musí bojovat, aby vyhráli, i kdyby je to mělo stát svobodu.
Další kniha od Lauren Oliver, která se mi moc líbila. Je opravdu hodně čtivá a akční, a i když některé postavy nejsou úplně k pomilování, naši dva vypravěči, Heather a Dodge, mi byli víc než sympatičtí. Každý z nich má nějak zkažený život, ale tím si náladu rozhodně nenechají zkazit. Rozhodnou se s tím něco udělat. Pokusit se o zlepšení situace. Smůla je, že jedinou možnost vidí ve hře, která by je mohla i zabít. Úkoly v panice totiž vážně nejsou nic jednoduchého. Přejít poslepu dálnici nebo zahrát si ruskou ruletu, to už vyžaduje vážně silné odhodlání. Docela se divím, že na to policie nepřišla dřív, ale samozřejmě pokud by na to přišli, nebyla by pak žádná kniha o šíleně nebezpečné hře pro náctileté, že?
Ano, spousta okolností je těžko uvěřitelná a Nat byla většinu knihy na ránu, ale i tak se mi Panika hodně líbila. Bylo to takové milé odpočinkové čtení, kterým proletíte, ani nebudete vědět jak. Taková odlehčená verze Hunger games ze skutečného světa. Až na to, že tady nemusíte nikoho zabít a přihlásíte se do toho šílenství z vlastní vůle. No nezní to skvěle?

 

4 komentářů:

Ellie Smith řekl(a)...

Súhlasím s tebou, Panika bola skvelá kniha :)

Maťa řekl(a)...

Tak zas mne sa táto kniha absolútne nepáčila :D Pre mňa to bola zbytočná kniha. A fakt nudná a o ničom :D

Infinity řekl(a)...

Panika musí být skvělá kniha, ale já stále zvažuju, jestli si ji přečíst nebo ne. :)

Ohana řekl(a)...

Infinity: jak vidíš už jenom v těch dvou komentářích, názory jsou dost rozdílné, tak si jí asi budeš muset přečíst a udělat si vlastní názor :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)