Pýcha, předsudek a zombie - Jane Austen, Seth Grahame-Smith

3. 7. 2014

Anotace: Adaptace klasického románu Jane Austenové s odvážnou Elizabeth, srdečnou Jane, trochu nesnesitelnou paní Bennetovou, povýšeným panem Darcym… a hordou obživlých mrtvol. Posláním paní Bennettové je provdat co nejdříve všech pět dcer, posláním pana Bennetta je ochránit je před útoky krvelačných zombie, které sužují celou Anglii. Všechny dcery jsou zdatné v boji s nebezpečnými stvůrami, jejich každodenní trénink je však narušen příjezdem mladého a nezadaného pana Bingleyho a jeho přítele Darcyho. Elizabeth Bennettová ovšem neslyší svatební zvony, ale řinčení šavlí a lámání kostí. A jak by se mohla zamilovat do arogantního Darcyho? Bude pro Darcyho a Elizabeth těžší boj s nenasytnými zombie nebo s vlastními předsudky?

Už když jsem se do knihy pouštěla, tušila jsem, že se mi nebude moc líbit. To co jsem ale za prvních sto stran zažila, mě v tom utvrdilo takovou silou, že bych tuhle nehoráznost snad nejraději spálila.
Příběh je klasická Pýcha a předsudek jen s tím rozdílem, že jsou do původního textu zasazené zombie. Některé části jsou ponechané úplně stejné, některé jsou pozměněné v detailech a pár jich je úplně přepsaných. Problém je, že je ponechán původní jazyk a přídavky zombie nejsou ničím vtipné ani zajímavé, takže z úžasné klasiky se stal pouze nudný a podivný blábol. Není to trochu škoda? A kdo by si dal tu práci vzít něco tak skvělého a dokonale to zkazit? Já vám řeknu kdo. Neschopný spisovatel, který nedokáže vymyslet vlastní příběh a tak se babrá v těch cizích. Takhle jsem si to skutečně nepředstavovala a obávám se, že na knize nedokážu kromě té propracované obálky najít nic pozitivního. Nejdřív mě potěšila existence doprovodných ilustrací, ale když máte ilustraci k situaci, která se stala o tři strany zpět, maličko to ztrácí na kouzlu.
Ne, tahle kniha bylo ohromné zklamání a jsem ráda, že jsem jí zkusila a mohu od její koupě odradit další milovníky Austenové. Já ji vzdala po 100 stranách a i to mi připadalo neúměrně dlouhé. Radím vám dobře, držte se od téhle ohavnosti dál.


7 komentářů:

Zápisky jedné knihovnice řekl(a)...

Měla jsem ji v merku, byla jsem zvědavá na tu kombinaci JA a zombie. A zároveň jsem si říkala to co ty - kdo může prznit tak skvělé dílo. Díky za recenzi.

Anonymní řekl(a)...

Tuhle knihu jsem nečetla, jen sem ji jednou prolistovala a nelíbylo se mi to. Ale teď jsem četla knihu, která je původně od Brontëové- jane Eyre. A kniha se jmenuje Jane. Začala jsem ji číst s nedůvěrou ale pak jsem ji postupně měla radši a radši. Takže doporučuju. Jo a autorka se jmenuje April Lindnerová. a napsala ještě knihu Catherine podle větrné hůrky.

Meimei řekl(a)...

Sakra, zrovna jsem si ji půjčila, protože ji někdo na youtube docela pochvaloval :D

Natalie S. řekl(a)...

Já jsem jí strašně chtěla přečíst už před lety, ale jsem ráda, že jsem to neudělala.

Natalie S. řekl(a)...

Jinak ještě musím reagovat na ten anonymní komentář nahoře. April Lindnerová je jen další člověk, který se snaží vydělat na klasice tím, že jí dokonale zničí. Nedoporučuji.

Jana CM řekl(a)...

Mně to přišlo vtipný. Rozum a cit a mořské příšery jsem nečetla a asi ani nebudu, ale tak proč si nedat nějakou nadsázku :-)

Ohana řekl(a)...

Knihomilka: Vážně to za to nestojí, nevím, co jsem si myslela..

Anonymní: taky už jsem na ně koukala, ale Jane Eyre se mi nelíbila ani ta původní a Větrnou hůrku zase natolik miluju, že bych asi její prznění nesnesla..

Meimei: třeba se ti bude líbit, ale mě vážně nesedla

Lumos: po Lindnerové jsem koukala, ale asi si to nechám ujít

Jana: proti nadsázce nic nemám, ale tohle mi prostě nesedlo..nepřišlo mi to vtipné :/

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)