Rozpuštění - C.J. Sansom

8. 7. 2014

Anotace: Píše se rok 1537. Thomas Cromwell pomáhá králi Jindřichu VIII. zbavit se nepohodlné manželky, stát se hlavou reformované církve a získat majetek mocných římskokatolických klášterů. Doba je bouřlivá a přeje novým zákonům, ziskuchtivým trikům a špehům státní moci. Do tohoto rámce je zasazen příběh vraždy královského vyslance v jednom z klášterů, kterou vyšetřuje další vyslanec, reformistický právník Mathew Shardlake. Ten se bludištěm dalších vražd, nejasných stop a spletitých motivů pomalu propracuje k překvapivému řešení.

V Anglii probíhá církevní reforma pod dohledem Thomase Cromwella. Je potřeba rozpustit kláštery, zbavit se model a snížit vliv papeže. Jenomže ne každý s tímhle postojem souhlasí, a tak jsou královští zmocněnci v neustálém nebezpečí. Když je jeden z těchto zmocněnců zabit při pokusu přesvědčit opata kláštera k jeho rozpuštění, je potřeba vše řádně vyšetřit, takže na scénu přichází další králův vyslanec - Mathew Shardlake. Mathew má před sebou těžkou práci. Měl v uzavřeném klášterním světě vyšetřit vraždu svého předchůdce, jenomže mrtvoly se kolem množí a řešení vražd se zdá nemožné. Povede se Mathewovi najít vraha dřív, než sám přijde k úhoně? Kdo je ochoten zajít s ochranou kláštera až k vraždě?
Mám opravdu ráda historické detektivky, takže tahle kniha pro mě byla jasná volba a rozhodně se mi vyplatila. Příběh se postupně rozvíjí, takže je velice těžké předvídat, co se stane dál nebo dokonce uhodnout, kdo je vrahem. Opravdu se mi líbilo prostředí kláštera, kde je velice omezený počet podezřelých a vyšetřovatel je neustále ve smrtelném nebezpečí. Člověk má z knihy neustálý pocit nebezpečí a začne být malinko paranoidní ohledně jednotlivých postav. Autor Rozpuštění napsal tak povedeně, že můžete skutečně podezírat naprosto každou z postav, kromě samotného Shardlaka, takže do poslední chvíle netušíte, kdo za vším stojí.
Další velice sympatická věc byl sám hlavní hrdina. Mathew totiž není žádný geniální superhrdina. Je to hrbáč, který neustále trpí bolestmi, lidé na něj zírají a považují ho za znamení smůly. On se s tím ale musí vyrovnat a dál si jít za svým, i když to často není vůbec jednoduché. Ohledně samotných církevních reforem je toho v knize řečeno právě dost na to, aby se člověk dozvěděl vše potřebné, ale Rozpuštění nezačalo působit jako učebnice dějepisu. Je to prostě skvěle napsaná kniha a já už se těším na další díly téhle detektivní série.


2 komentářů:

Bára "Ettelëa" Kuzniková řekl(a)...

Ano! Tahle recenze mi tady chyběla, protože vím, že jsi knihu četla a zajímal mě tvůj názor. Já jsem na tuhle knížku často narážela v LK, ale vždycky jsem ji tam nechala, vlastně ani nevím proč, když jsem blázen do historie a tohle období obzvlášť miluju. A teď jsem předevčírem narazila na třetí díl téhle série v akci v Tescu a řekla jsem si proč ne a koupila si ho. A pak jsem si hned objednala i ty dva předešlé. Dneska jsem se pustila do čtení právě toho třetího dílu, sice to čtu od prostředka, ale snad to tak moc nevadí. Zatím to vypadá hodně dobře, tak uvidím, jak se to bude vyvíjet. Jen mě mrzí, že ten další - čtvrtý - díl není prakticky k sehnání…

Ohana řekl(a)...

Taky jsem si teď koupila třetí díl v Tescu a zrovna čtu ten druhý. Zatím to vypadá, že bude stejně dobrý jako první, ale uvidíme. Jsem teprve úplně na začátku ;)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)