Strážkyně brány - Michelle Zinková

17. 7. 2014

Anotace: Druhý díl série Proroctví sester. Lia Milthorpeová pokračuje v nebezpečném a zoufalém pátrání po způsobu, jakým by zvrátila děsivé proroctví. Její sestra Alice mezitím sbírá síly a učí se temnému umění, aby mohla Liu porazit. Nezastaví se před ničím ve snaze získat její místo v proroctví, které mělo připadnout jí. Lia a Alice vědí, že ve smrtelném boji stojí proti sobě. Netuší, že zrada proti nim postaví i ty, které milují nejvíc.

Lia je v Londýně, kde trénuje své síly daleko od své sestry a v relativním bezpečí. Aby se dozvěděla víc o proroctví a o tom, kde najít jeho poslední stránku, která by měla prozrazovat jak proroctví ukončit, musí podniknout cestu na magický Altus, kde žije její teta, moudrá vládkyně sesterstva. Tato cesta ale nebude jednoduchá, protože Duše chtějí za každou cenu zabránit Lie v nalezení poslední strany proroctví. Navíc neustále hrozí nebezpečí, že Lia podlehne moci medailonu a vpustí víc duší do našeho světa. Naštěstí má přátele, kteří jí s těžkým údělem pomohou. Ale jsou to skuteční přátelé? A dokáže se Lia ubránit Samaelovu volání?
Jako popis téhle knihy mě napadá jediné: gotický road-trip. Na jednom místě zůstává Lia velice krátce a hned musí někam jet, když tam dojede, zjistí, kam by měla jet dál, a tak se hned zase vypraví na cestu. Na road-tripech není nic špatného, ale maličko to zavání vykrádáním Pána prstenů. Skupinka statečných, která se snaží zachránit svět a navíc je tu magický šperk (v tomhle případě medailon), který přinese všem strašnou zhoubu, pokud si ho nasadí správný člověk. No vážně, nezní vám to povědomě? Michelle se alespoň tak nevyžívá ve zdlouhavých popisech každého kamene, který na cestě potkají, takže se Strážkyně brány čte docela rychle. Dokonce to místy bylo i napínavé, ale stejně mě příběh nijak zvlášť nezaujal a vyvrcholení v nalezení poslední stránky také nebylo nic objevného. Ani jsem nečekala, že by se tam psalo něco jiného o tom, jak proroctví ukončit.
Jediná zajímavá postava byl tentokrát Dimitri, ale jeho vztah s Liou mi i pocit z něj úplně zkazil. Vážně bylo potřeba, aby se do ní okamžitě zamiloval a byl ochotný pro ni položit život? Nemohl být prostě jen oddaným strážcem? A co James? Jak to, že na něj Lia tak snadno zapomněla? Celé je to prostě tak málo uvěřitelné, až to bolí. Ale nevadí. Na pár hodin mě to zabavilo a nebylo to úplně příšerné, takže nakonec zakotvíme na průměrném hodnocení. Když nic jiného, tak alespoň za ty realistické popisy nepříjemností způsobených dlouhou jízdou na koni.


3 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Upřímně řečeno, už nějakou dobu pokukuji po prvním díle, ale jak tak koukám, asi tohle nebudou ty úplně nejlepší knížky. Nemohu si pomoct, ale nijak mě ten druhý díl neoslovil, což je škoda, protože první se mi dle anotace i ukázky poměrně líbil. :)
Nicméně, moc pěkná recenze, je taková pěkně stručná a přesto akorát. :)

Anonymní řekl(a)...

Mě se tato kniha nelíbyla. Začátek prvního dílu byl docela slibnej, ale pak to začalo postupně upadat.

Ohana řekl(a)...

Milenne: jako zabaví, ale nic slavného to není a jinak díky :)

Anonymní: přesně tak, jde to s tou sérií dost z kopce

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)