Ztracené memoáry Jane Austenové - Syrie Jamesová

16. 10. 2014

Anotace: Fiktivní příběh Jane Austenové, při jehož čtení se několikrát vrátíte na začátek knihy a znovu se ujistíte, že to, co čtete, je fikce. Tak dovedně vymyslela, uspořádala a napsala vzpomínky slavné spisovetelky Syrie Jamesová. Memoáry, které máte před sebou, zahrnují rané období života Jane Austenové, dobu, kdy (možná...?) prožila milostné vzplanutí. Jsou skvělou sondou do duše výjimečné, inteligentní a vzdělané ženy, která duchem a talentem daleko předčila dobu, v níž žila.

Jane Austenová je pro mnohé čtenáře malou záhadou. Jedna ze dvou neprovdaných dcer početné rodiny Austenových si vymýšlela příběhy už od dětských let, později se naučila je zapisovat a nakonec se jí podařilo několik jich vydat tiskem. Jaká ale byla ona sama? Jaký byl její každodenní život, o kterém tak dovedně píše ve svých knihách? Na to všechno se pokusí odpovědět Syrie Jamesová v románu přesně ve stylu Jane Austen. 
Tahle knížka je jednoduše úžasná. Chcete si přečíst něco dalšího od Jane Austen, ale všechny její romány už máte za sebou? Některé dokonce už několikrát? Pak rozhodně doporučuji Syrii Jamesovou. Ztracené memoáry byly první kniha, kterou jsem od téhle autorky četla, ale skutečně jsem si ze začátku nebyla jistá, jestli se jedná o fikci nebo skutečnost. Tak povedené to bylo, a tak dokonale dokázala napodobit styl Jane Austen, že jsem pěknou chvíli pořádně tápala. Příběh je přesně takový, jaký od podobné knihy chcete. Život jedné neprovdané dívky, jejíž biologické hodiny podle tehdejší doby už téměř dotikaly a samozřejmě nevyhnutelná milostná zápletka. Celé je to ale napsané tak povedeně a tak uvěřitelně, že budete s napětím otáčet stránku za stránkou. Postavy jsou prostě skvělé a taky aby ne, když se jedná o samotnou Jane a její rodinu. Navíc můžete zprostředkovaně sledovat, jak Jane své romány psala a přepisovala, dokud s nimi nebyla naprosto spokojená. Uvidíte i problémy, jaké měla při prvních pokusech o vydání svých děl. No prostě vše, co si může pořádný fanoušek Jane Austen přát.
Je sice smutné, že se jedná pouze o fikci, a že alespoň podle mých informací nebyly žádné skutečné memoáry nalezeny, zase tak nešťastná bych z toho ale nebyla. Syrie Jamesová to vymyslela tak dokonale, že by to skutečný Janin život nejspíš netrumfl. Za mě prostě spokojenost veliká a všem fanouškům Janina stylu můžu jenom doporučit.


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)