Dívka, která se třpytila - Lauren Beukes

14. 7. 2015

Anotace: Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší.
Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího.
Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Jota.

Harper nikdy nebyl zrovna svatoušek, ale když zdánlivou náhodou získá klíč od domu, který mu umožní cestovat v čase, ukáže se, co za zrůdu v sobě skutečně skrýval. V domě je místnost plná trofejí z vražd, které ještě nespáchal a Dům samotný se velice důrazně dožaduje svých obětin. Harper tedy vyráží na lov. Cestuje v čase do různých období minulosti, kde vždy dokáže najít tu správnou dívku. Dívku, která v jeho očích nevypadá jako všichni ostatní. Tahle dívka je výjimečná. Tahle dívka se třpytí. A je nutné, aby zemřela. Tedy, až nastane ten správný čas. Nejdřív se s ní pouze seznámí a nechá jí něco na památku společně se slibem, že se pro to vrátí. Jenomže co se stane, když jedna z jeho obětí přežije? A jak vypátrat vraha, který vám může utéct do doby před vaším narozením?
Premisa téhle knihy je rozhodně zajímavá. Sériový vrah, cestující časem. Koho by to nezaujalo? Jenomže to provedení už dle mého názoru docela pokulhávalo. V knize se střídá pohled Harpera a jeho jednotlivých obětí, včetně několika vedlejších postav. Nejčastěji potom Kirby, která Harperův pokus o vraždu přežila, a Dana, novináře, který Kirby pomáhá s vyšetřováním. Musím říct, že Kirbiiny kapitoly mě vyloženě bavily. Ona a Dan byli pro mě tím, co tuhle knihu činilo opravdu čtivou. Jejich vztah, jejich vyšetřování, osobnosti, no prostě všechno, co se těch dvou týká. Problém nastal, když jsem měla číst Harperovy kapitoly nebo i ty z pohledu jeho dalších obětí. Harper mi připadal nudný a neustálé přizpůsobování dalším postavám, které zakrátko stejně zemřely, mě strašně unavovalo. Naštěstí nikdy netrvalo dlouho, než jsem se dočkala Kirbiiny kapitoly, která mě zase vzpružila.
Další problém, který jsem s knihou měla je samozřejmě zase to cestování v čase. Dům, od kterého musíte mít klíč, aby vám umožnil pomyslet si na konkrétní datum, do kterého vás přenese, není špatná myšlenka. Je to takové neotřelé a předpokládám, že dál do budoucnosti nebo do minulosti ho to nikdy nepustilo právě proto, že dům v té době nestál. To je všechno v pořádku. Co mě zaráželo, byly jednotlivé paradoxy, které vždy vyvstaly a "nějak" se prostě vyřešily. Pokud dům skutečně existuje ve všech obdobích tak nějak zároveň, museli by se tam jednotliví majitelé i jednotlivé verze Harpera nutně potkávat, což není možné. Pokud je ale dům svojí existencí navázaný na současného majitele klíče, neměl by Harper toho původního majitele vůbec potkat, a tudíž by ho nemusel ani zabíjet. A co to potom vypovídá o hostech? A o nezvaných hostech? Prostě když se nad tím zamyslím, opět vidím v téhle verzi cestování v čase spoustu nelogičností a chyb, které celkový zážitek prostě kazí. Jenomže zkuste najít příběh o cestování v čase, který je dokonale logický a bez paradoxů. Celkově kniha vychází v mém hodnocení jako takový průměr. Přijde mi, jako úžasně promrhaný potenciál, ale rozhodně to mohlo být mnohem horší.


2 komentářů:

Lucy Lillianne řekl(a)...

to je prave to, u tematu cestovani casem nemuzeme vedet co je logika a co paradox, protoze to nezname, takze je to jen velke kdyby a spousta domenek :-)

Myanmar řekl(a)...

Jo, ta logika toho cestování mi také přišla taková....no :D Ale jinak to bylo fajn oddychové čtení, i když je fakt, že nemůžu říct, že bych nadšením skákala do stropu. Docela souhlasím s těmi 3* - bylo to fajn, ale žádná extratřída :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)