Fangirl - Rainbow Rowell

6. 8. 2015

Anotace: Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji.
Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet. Co ale Cath zbývá, než zachovat klid a nedat se?


Cath byla vždycky introvert. To její sestra Wren ji vždycky vytáhla na akce s kamarády a začlenila ji do kolektivu. Jenomže Wren už to začíná unavovat a rozhodne se, že chce na vysoké škole začít od začátku a pokud možno bez svého dvojčete. Cath se tedy ocitá v pokoji s úplně cizí spolubydlící, se kterou se musí sžít a jejím kamarádem, který je víc u nich na pokoji než u sebe. Navíc se musí seznámit s novým prostředím, ve kterém jí nikdo nevysvětlí, jak to vlastně chodí ve velkém zlém světě a s novými spolužáky, kteří představují úplně jiný, i když neméně děsivý typ výzvy. Jediné, po čem při tom všem Cath touží, je vrátit se ke svému notebooku a psát fanfikci o Simonu Snowovi. Copak toho chce vážně tak moc? A kdy se začal život takhle komplikovat?
Fangirl je úžasná knížka. Cath si každá čtenářka musí okamžitě zamilovat, postupně si zvykáte i na ostatní postavy, které třeba na první pohled nemusí působit jednoznačně jako klaďasové a nakonec se do některých mužských hrdinů prostě zamilujete. Protože jestli ne, je s vámi něco opravdu v nepořádku. Příběh plyne krásně plynule, vy se nemůžete dočkat, co se stane dál a jak se s tím Cath popere a vůbec si nevšimnete, že už jste téměř před koncem. Tahle kniha je milá, lehká, odpočinková a naprosto neuvěřitelně čtivá. Co je jejím nesporným plusem je prostředí vysoké školy a kolejí, které mi neskutečně připomínalo moje vlastní zážitky (i když jsem nebyla zdaleka takový introvert, jako Cath, i já jsem radši trávila večery u svého notebooku než na divokých večírcích). Vždy když jsem se začetla, nemohla jsem si pomoct a musela jsem vzpomínat svoje vysokoškolská léta. Nostalgie je mocná čarodějka.
Další skvělou věcí na Fangirl pro mě byly úryvky ze Simona Snowa a z Cathiny fanfikce, které předcházely každou kapitolu. Vím, že někoho tam otravovaly a buď je úplně přeskakoval, nebo jim nevěnoval moc pozornosti, ale mě strašně bavily. Ráda bych si sérii o Simonovi přečetla (a jsem si jistá, že podobnost s naším Harrym Potterem je čistě náhodná). Oceňuju, kolik práce navíc musely tyhle drobnůstky Rainbow Rowell stát a musím říct, že já z nich měla opravdu radost. Celkově jsem tedy naprosto spokojená, a pokud hledáte milou a zábavnou contemporary knihu s hlavní hrdinkou, ve které se určitě alespoň částečně najdete, pak je Fangirl pro vás ta pravá.


2 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Taky mě Fangirl dostala. Nejsem zrovna na takovýhle žánr, ale tahle kniha se mi nesmírně líbila a hned se zařadila mezi moje nejoblíbenější knihy :) V Cath jsme se úplně viděla, i když na tom nejsem zase tak špatně, abych radši hladověla, než se zeptala cizích lidí, kde je jídelna :D
Skvělá recenze!

R. řekl(a)...

Poslední dobou na tuto knihu narážím čím dál častěji. :) .. (Asi se mi tím vesmír snaží něco naznačit. :D ) .. Rozhodně mám v plánu si ji jednou přečíst. :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)