Přechod - Justin Cronin

4. 8. 2015

Anotace: Rozsáhlý, napínavý postkatastrofický příběh z nedaleké budoucnosti dosahující úrovně Kingova Svědectví či Cesty Cormacka McCarthyho. Výpravný román na pomezí thrilleru a sci-fi: na zeměkouli se rozšířil nebezpečný virus, tajně vyprodukovaný americkou vládou, který mění lidi v nemilosrdné, vraždící upíry. Zbytky lidstva bojují o záchranu, přežije i šestiletá Amy, která má v sobě skryté schopnosti, jak této apokalypse zabránit. 

Americká vláda to zase jednou vymňoukla. V honbě za dokonalým vojákem využili starodávný virus z deštného pralesa a vpravili ho do několika vybraných jedinců. Virus má neobyčejné následky - lidé po něm jsou silnější, rychlejší, prakticky nesmrtelní, mají delší a ostřejší zuby, dokáží létat a neskutečně efektivně zabíjet. Navíc stačí vytvořit jen pár prvotních vojáků, protože virus se dál šíří úplně sám. Jediný problém je, že vláda nedokáže tyhle zrůdy ovládat a jednou nevyhnutelně dojde k tomu, že původních 12 subjektů se dostane na svobodu a začne nekontrolovatelně vyvražďovat lidstvo. Nyní je to boj o holý život a zoufalá snaha o přežití lidstva v jeho původní podobě. Dokáží se lidé ubránit? A je možné šíření viru zastavit a proces zvrátit? 
Přechod je kniha mnoha tváří. Jak se příběh postupně vyvíjí, dostáváme se od společenského románu, přes špionský, postapokalyptický až po prakticky válečný. Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny do částí před nákazou, bezprostředně po a potom 100 let po nákaze. Střídáme mnoho úhlů pohledu a mnoho hlavních hrdinů, takže kniha nikdy není nudná nebo předvídatelná. Ze začátku jsem byla z Přechodu nadšená, střed byl poněkud slabší, nekonečné popisování života v postapokalyptické osadě posledních zbývajících lidí bych o dost zkrátila, ale potom se uspořádala záchranná mise a děj se zase rozjel až neskutečnou rychlostí. 
Hlavní hrdinku Amy jsem si okamžitě zamilovala a oblíbila jsem si i některé další postavy, které se postupně střídaly na pozici hlavního vypravěče. Opravdu se mi líbily jednotlivé proměny knihy a fakt, že Justin Cronin udržel mou pozornost skrze celou tuhle menší bichličku. Na druhou stranu tam byly části, u kterých jsem si jistá, že kdybych knihu četla za jiných okolností, už bych ji dávno odložila, nebo by mi její čtení trvalo mnohem delší dobu (četla jsem ji během opravdu zdlouhavého cestování vlakem tam a zpátky napříč polovinou naší krásné republiky). Výsledek mého hodnocení? Nejsem si jistá. Některé části super, některé nic moc, takže nakonec z toho asi zase vyjde průměr. Vlastně si ani nejsem jistá, jestli se někdy odhodlám ke koupi a přečtení dalšího dílu - Dvanáctky.


3 komentářů:

Myanmar řekl(a)...

3x jsem tuhle knihu začla, nikdy jsem ji nedočetla. A nejsem schopná říct proč. Možná bych jí ale mohla dát ještě jednu šanci ... i když tak ppřehnaná očekávání jako při prvním čtení už fakt nemám :)

Fandom before blood řekl(a)...

Knížku jsem četla sice 2 měsíce, ale mezitím jsem přečetla asi 3 knížky. Knížka mě během čtení ne vždycky bavila. ale když jsem to vzala jako celek tak se mi oba díly hrozně moc líbily.
Byla bych hrozně moc ráda kdyby jsi se podívala na můj blog a napsala mi jak jsou na tom moje recenze a co bych měla zlepšit. :) moc děkuju
http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

Unknown řekl(a)...

Knihu mám doma koupenou i s knihou Dvanáctka už nějakou dobu, tak jsem zvědavá jak mě to bude bavit. Tvoje recenze mě na knihu celkem navnadila.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)