Austenland - Shannon Hale

8. 10. 2015

Anotace: Mladé Newyorčance jménem Jane se v lásce nedaří, žádný muž jí není dost dobrý, a to proto, že je zamilovaná do oblíbeného horce Colina Firtha, hlavně v jeho roli pana Darcyho v televizní seriálové adaptaci Pýchy a předsudku. Když se jí však poštětí dostat se na brigádu do Anglie do jakéhosi tábora fanynek románů Jane Austenové, najednou zjistí, že její představy o romantickém hrdinovi se až nebezpečně stávají skutečností. Najde si nakonec pana Darcyho jako románová Elizabeth, nebo celý ten vyfantazírovaný svět pošle na onen svět?

Jane je mladá svobodná žena, která nemůže najít toho pravého. Hlavu má plnou romantických hrdinů a těm všem samozřejmě vládne ideál pana Darcyho. Jenomže copak se takovému muži může nějaký skutečný i jen přiblížit? Jediným řešením se zdá zkusit na Darcyho zapomenout, a jaká je na to nejlepší odvykací kúra? Austenland. Třítýdenní pobyt v sídle podle Jane Austen, kde všichni hosté i herci pomáhají navodit atmosféru přesně jako z románu. Tady Jane určitě pozná, že ani Darcy není dokonalý a konečně se jí podaří pohnout se ve svém životě dál. Jenomže může to být tak jednoduché? Co když na ní v Austenlandu čeká jen další zklamání?
Austenland je skvělé, miloučké, odpočinkové čtení. Taková zábava na jedno odpoledne. Ne, není to nic převratného, ale to v tomhle žánru čtenář už snad ani neočekává. Mladá žena, několik okouzlených mladých mužů, nějaké ty překážky a hořká zklamání a samozřejmě dramatický a šťastný konec plný vyznání lásky. Pokud je tohle to, po čem toužíte, pak rozhodně mohu doporučit knihu Austenland.
Všechna kritéria dokonale splňuje, je psaná lehkým, čtivým stylem a navíc je vše okořeněné nezvyklým prostředím, které rozhodně ocení každá milovnice knih Jane Austen, ale neurazí ani čtenářky touto autorkou nepolíbené. Nemusíte znát všechna její díla zpaměti, abyste si knihu pořádně užili, ale pokud je znáte, jen si v ní najdete o to víc milých momentů. Ano, možná jsem si jí mohla půjčit z knihovny, protože pochybuju, že bych Austenland musela nutně číst ještě někdy v budoucnu, ale i tak investovaného času rozhodně nelituju. Dostala jsem přesně to, co slibovala obálka a anotace.



2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Viděla jsem film. Byla to výborná komedie, kterou bohužel nikdo moc nezná, tak ji po přečtení této recenze znovu začnu propagovat :)

azraelka řekl(a)...

Film je úplně jiný než knížka. Kniha je psaná úsporně a Austenland mi přišel jako strašně osamělé místo. Naproti tomu film je naprosto trhlá komedie a scénka s divadlem se povedla neskutečně :D














Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)