Nikdykde - Neil Gaiman

3. 11. 2015

Anotace: Pod ulicemi Londýna je svět, o kterém se většině lidí nikdy ani nesnilo. Město nestvůr a světců, vrahů a andělů, rytířů v brnění a bledých dívek v černém sametu. To je Londýn lidí, kteří propadli trhlinami. Richard Mayhew je mladý úředník, který se s tímto jiným Londýnem seznámí víc, než je mu příjemné. Jediný dobrý skutek ho vymrští z jeho klidného a spořádaného života do světa, který je pro něj záhadně známý a zároveň naprosto bizarní.

Richard je obyčejný mladý muž. Má práci, má byt, má snoubenku, se kterou jde na večeři, aby se seznámil s jejím šéfem. Jenomže právě cestou na tuhle večeři před ním na ulici z naprosto pevné zdi bez dveří vypadne mladá dívka jakoby odnikud. Je téměř v bezvědomí a je zraněná. Richard se rozhodne jí pomoci a odnese ji k sobě domů, aby jí ošetřil. To ovšem ještě netuší, jak moc tohle malé rozhodnutí změní celý jeho život. Ta dívka totiž není jen tak někdo. Je to Dvířka. Obyvatelka Podlondýna. Utajeného světa, ve kterém se dějí neobyčejné věci přímo pod nosem Nadlondýňanů. A Richard se proti své vůli bude muset s Podlondýnem velice blízce seznámit, pokud chce svůj život ještě někdy uvést zpátky do normálu. 
Nikdykde je přímo skvělá knížka. Je plná tajemství a záhad a je napínavá a zábavná a prostě úžasná. Všechny postavy si musíte zamilovat. Obzvlášť Richarda, který je tak trochu ťulpas a Dvířku, která je..no prostě Dvířka. Navíc pokud jste fanoušky Jiřího Kulhánka, bude vám i hlavní dvojice vrahounů připadat známá a téměř až sympatická. I když je samozřejmě musíte nenávidět, protože oni jsou ti zlí. Nikdykde je už od prvních stránek tak zajímavé, že vás naprosto pohltí a třeba já měla naštěstí dost času, takže jsem knihu nemusela ani jedinkrát odložit a přečetla jsem ji v jeden den. Myslím, že kdybych tohle nemohla udělat, protože bych musela třeba do práce, byla bych z toho velice rozladěná. 
Strašně se mi líbil Gaimanův styl a jeho humor. Líbily se mi zvraty v příběhu a tajemství, která postupně odkrýváte, protože společně s Richardem pomalu poznáváte Podlondýn a o co v něm vlastně jde. Navíc je příběh opravdu napínavý a místy téměř detektivní a vy prostě potřebujete vědět, jak to celé dopadne. Nebýt té příšerné obálky, byla by ta kniha prakticky dokonalá. Takhle má jediné štěstí, že člověk pozná její název a hlavně jejího autora, jinak by se nejspíš neprodal jediný výtisk. Jako vážně, co si ti vydavatelé mysleli, když na obálku nacpali tohle? Co to má být? Já knihu četla a stejně to pořád nechápu. Jinak ale musím konstatovat naprostou spokojenost. Gaiman se okamžitě zařadil na seznam autorů, od kterých chci rozhodně co nejdřív vyzkoušet něco dalšího. 


1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Ahoj!

Ráda na Tvém blogu hledám inspiraci ke čtení. Nikdykde se mi moc líbilo, doporučuji Ti od Gaimana mimo jiné knihu Koralina, taky u mě slavila úspěch. =)

Denča z
http://magicaelibrary.blogspot.cz/

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)