Mediátor: Temná je noc - Meg Cabot

30. 5. 2013

Anotace: Zatímco v New Yorku byla šestnáctiletá krotitelka duchů Susannah Simonová jediným zástupcem svého řemesla na celých pět městských obvodů, v kalifornském letovisku Carmel-by-the-Sea, kde teď žije s maminkou, nevlastním otcem a jeho povedenými synátory, by se mediátory nejspíš daly dláždit zdejší vyhlášené pláže. K "průvodcům zbloudilých duší" totiž patří nejen ředitel jejich školy, vlídný otec Dominik, se kterým už měla čest v knihách Krajina plná stínů, Devátá stezka a Andělé smrti vyřešit tři složité případy a odeslat zlobivé přízraky do správných posmrtných destinací. Zdá se, že město je doslova přeplněné lidmi, kteří vidí mrtvé. Susannah to brzy zjistí v nóbl hotelu, ve kterém si "odpykává" letní brigádu a kde už by se na ni konečně mohlo usmát štěstí a dopřát ji opravdické rande s někým, kdo by nebyl slaboch, vrahoun ani psychopat...
Gejzíry ironie, nezdolná kuráž a ryzí cit, které Susannah nasadí do boje s dávnými přízraky i se svým dospíváním, ji ve strašidelné hodině duchů nakonec zavádějí až do míst, odkud není návratu. Ano, noc to bude vskutku temná. Jenže pokud láska hory přenáší, nic není nemožné, zvlášť když jde o osudovou lásku až za hrob…

Suzin život asi nikdy nebude jednoduchý. Nejen, že sdílí pokoj s duchem kluka, kterého miluje, teď navíc přichází na scénu i jeho bejvalka María de Silva a chlápek, kvůli kterému se Jesseho zbavila - Diego. Tihle dva se snaží ze všech sil zabránit tomu, aby se pravda o tom, co Jessemu udělali, dostala na světlo. Mohla by jim přece poškodit reputaci (co na tom, že jsou oba dávno mrtví). A aby toho nebylo málo (jako že vraždou posedlí duchové by docela stačili), ani její brigáda nemůže být tak úplně jednoduchá. Při hlídání dětí v hotelu se totiž seznamuje s malým Jackem, zamlklým, ukňouraným dítětem, ze kterého se vyklube mediátor. Už nestačí, že pomáhá duchům vyřešit problémy, které je drží na zemi, teď navíc učí úplně nového a neskušeného mediátora jejich řemeslo. Jak ale zvládnout takovou zodpovědnost a navíc se nenechat v noci zabít Maríou a Diegem? A co se může stát, když Jackovu výchovu úspíší právě María? Kam až je Sussannah ochotná zajít, aby Jesseho ochránila?
Po dlouhé době jsem si dovolila další dávku mé oblíbené drogy - Mediátora. A vážně se teď budu muset držet na uzdě, abych se v nejbližších dnech nepustila do zbylých dílů, dokud nezhltnu tuhle sérii už úplně celou. Jak už všichni víme, Meg Cabot je skvělá spisovatelka a v knize Temná je noc to jen potvrzuje. Tady nejde o žádné jemné nuance, Meg nás hodí přímo do akce a nepustí, dokud nepřečtete poslední stránku. Příběh je to skvělý, napínavý se správnou dávkou adrenalinu i vtipu a navíc se konečně trochu pohneme co se týče vztahu Suze a Jesse. Jediná postava, která mi maličko vadila byl Paul, ale proč mi připadal tak protivný se nakonec vysvětlilo, takže hádám, že jsem ten pocit zachytila naprosto přesně. Paul je prostě slizák, ale nemůžu se dočkat, až se v dalších dílech o něm dozvíme víc (teda jestli se ještě ukáže). Co se mi vážně líbilo byl Megin popis určitého místa. Pozor, maličký spoiler. Nebe je totiž obvykle popisováno velice stereotypně a mě už se prostě obláčky a andílci zajídají. Tady už je bezpečno.
Zase jednou se nezmůžu na nic než na chválu, což už je u knih od Meg Cabot tak trochu zvykem. A protože mě nudí neustále se opakovat, radši teď zmlknu. Jen ještě jednu věc. Pokud jste se do Mediátora zatím nepustili, tak to sakra ihned napravte. (A protože se tyhle knihy prostě nedají sehnat, máte mé vyjímečné povolení jít, stáhnout si knihy kdekoli je dokážete najít, a hned začít číst). Věřte mi, nezabere vám to moc času a litovat rozhodně nebudete.


(Jinak jsem zásadně proti ilegálnímu stahování knih, ale Knižní klub si za to může tak trochu sám, nemyslíte? Kdy už sakra udělají dotisk???)

1 komentářů:

Ellie Smith řekl(a)...

Mediátora si chcem strašne prečítať :)Dúfam, že sa k nemu čoskoro dostanem.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)