Město z kostí - Cassandra Clare

9. 7. 2013

Anotace: Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy a vstoupí tak do světa lovců stínů, bojovníků, kteří mají svět chránit před démony. A už z něj nevystoupí, protože její život se převrátí vzhůru nohama... Co je Clary vlastně zač? Kde se vzaly její schopnosti? A jsou pro ni spíš prokletím, nebo požehnáním? Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

Clary žije úplně obyčejný život úplně obyčejného teenagera. Alespoň se zdá obyčejný až do chvíle, kdy v nočním klubu potká Jace, Aleka a Isabelu, kteří tam zaskočili jen tak mimochodem zabít démona. Clary je navíc jediná, kdo je schopný je vidět při činu. Postupně se ukazuje, že její noví kamarádi nejsou tak úplně obyčejná, její matka a strýček také nebudou normální dospělí (vzhledem k počtu zbraní, které Luke vlastní) a potrhlá sousedka možná nebude úplně potrhlá. Je možné, aby v našem světě existovali upíři, vlkodlaci, čarodějové a démoni? A jak se s takovým zjištěním vyrovná Clary?
Překvapivě velice dobře. Jace Clary sice úplně bez obalu prozradí pravdu o obyvatelích celého světa kolem ní, ale s ní to ani nehne. Mnohem víc s ní zamává to, co zjistí o své matce, než to, co právě zjistila o celém světě. To je asi tak jediná vada na kráse, protože jinak je tahle kniha skvělá. Dobře, rychle se to četlo, námět sice není úplně originální, ale je pěkně zpracovaný a člověk nepotřeboval moc vysvětlování a mohl skočit rovnou do akce spolu s Clary a Jacem. Jen ta Claryna reakce mě prostě štve. Podle mě není v pořádku, že jí překvapilo, s jakým klidem to bere její kamarád Simon, když ona zjistila stejné šokující zjištění teprve pár hodin před ním a taky to s ní ani nehnulo. Holt asi ty New Yorské děti jsou nějaké přehnaně otrlé. A taky se mi nelíbilo, jak potřebovala pořád zachraňovat. Copak ta holka nemůže být aspoň trochu samostatná? Jinak Jace je skvělá postava, Simona si zamilujete a strýček Luke je prostě k sežrání (trochu vlkodlačího humoru?). 
Rozhodně se těším na další díly. Byla to totiž skutečně jízda a něco takového akčního a nenáročného jsem už dlouho potřebovala. Navíc děj nebyl příliš předvídatelný a to co Cassandra Clare udělala Jaceovi a Clary mě opravdu dostalo. To jsem prostě nečekala. Ale na druhou stranu je mi jasné, proč takové zvraty v knihách nejsou často - člověka to totiž pořádně naštve, nemyslíte? Přitom Jace je takový perfektní drsný ale přitom romantický hrdina. No nevadí, ale vážně jsem zvědavá, co s tímhle aspektem příběhu provede dál. Aby tohle totiž udělala, musí mít zaprvé pořádné koule a za druhé musí mít v záloze pro další díly novou postavu, no ne? Už se na něj těším.


2 komentářů:

Šárka S. řekl(a)...

O téhle sérii jsem se dozvěděla díky tvému blogu (myslím, že z nějakého dílu Co je nového). Zkusila jsem první díl a neuběhl ani týden a měla jsem přečtenou celou sérii, co zatím vyšla v češtině. Ty knížky jsou opravdu dobré - takové příjemné, oddechové čtení s trochou akce.
Jinak to co autorka vymyslela mezi Jacem a Clary mě taky šokovalo a nakonec jsem byla taky docela naštvaná, protože mi přišlo, že ti dva k sobě prostě patří. Víc mě ale šokoval vývoj tohoto problému v následujících dílech - nechci moc prozrazovat, uvidíš sama ;)

Fierush řekl(a)...

Tak přesně tuhle knihu mám rozečtenou do půlky. Chtěla bych ji dočíst před tím, než bude u nás humbuk s uvedením do kin. Což bude brzy.
Zatím tedy můžu jen souhlasit, že jsem se i já pozastavila nad tím jak zjištění o světě okolo brala Clary i Simon v pohodě.
Pravdou je, že i v ajině se mi to čte velmi dobře ačkoli to jde pomaleji než by to šlo v češtině. :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)