Proroctví sester - Michelle Zinková

11. 3. 2014

Anotace: První díl „gotické“ fantasy série situované do Ameriky konce 19. století. Dvojčata Lia a Alice právě osiřela. Lia objeví na zápěstí tajemné znamení a začíná si všímat podivného krutého chování své sestry. Objeví knihu s jedinou stránkou, ve které si přečte temné proroctví, které varuje před příchodem Ďábla na svět. Lia se domnívá, že ona je Strážkyní, která tomu má zabránit, a její zlá sestra Branou, jíž má Zlo vstoupit. Ale je to skutečně tak jednoduché?

Může být ta anotace ještě víc spoileroidní? Spíš ne.
Po smrti otce Lii, Alice a Henryho se Lie na předloktí objeví tajemné znamení Urobora, hada, který pojídá vlastní ocas. To samo o sobě je podivné, ale když se její sestra začne chovat tajnůstkářsky a její přítel najde při katalogizaci knihovny tajemnou starobylou knihu, ve které zbývá jediná stránka se začátkem děsivého proroctví, začne si Lia myslet, že se možná nejedná pouze o souhru náhod a začíná pátrat. Jakou roli hrají sestry v proroctví? A co znamenají znamení na předloktí Liiných kamarádek?
Nejsem si jistá, co mám na tuhle knihu říct. Nečetla jsem nic s podobným námětem, ale stejně mi přišla strašně tuctová. Nějaké starobylé proroctví je v každé druhé knize, padlí andělé a příchod satana na zem je zase ve spoustě jiných knih a i když většinou nejsou ve stejném kontextu jako v Proroctví sester, stejně to působí dost okoukaně. Lia se mi zdála dost ufňukaná, Alice zase lehce šílená a všechny postavy naprosto pitomé. I já, která se snažím tajemství knih neodhalovat předem, jsem už někde v polovině věděla, jaká velká odhalení nás čekají. A to už je opravdu co říct.
O to překvapivější je, jak rychle se kniha četla. Ani jsem nemrkla a měla jsem sto stránek za sebou. Další mrknutí a jsem na konci. Nechápu to. Autorka musí být buď tajný génius, anebo čarodějka. Ať tak nebo tak, jsem ráda, že alespoň tohle nesporné pozitivum můžu Proroctví sester přiznat. Co se mi ještě líbilo, byla ta temná atmosféra a samozřejmě mé milované období, do kterého je kniha zasazena. Jinak ale byla naprosto průměrná a nijak zvlášť mě neuchvátila. I tak si hodlám přečíst další díly, to ne že ne, jenom se do nich nebudu až tak hrnout.


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)