Vybrané okruhy z mechaniky pohrom - Marisha Pesslová

13. 3. 2014

Anotace: Prvotina čtyřiadvacetileté, neobyčejně nadané americké autorky, vzbudila v roce svého vydání, 2006, nebývalý ohlas: nejdříve z důvodů atraktivní podoby jako krásná autorka (mnozí tvrdili, že se jí dostalo takové pozornosti jen kvůli tomu, jak vypadá), a hned vzápětí chválou kritiků za výjimečný talent. Detektivní příběh je napsaný s takovou bravurou pro detail i celkovou koncepci, matení i napětí, a s takovým vtipem, že jej někteří recenzenti označili za příliš "velkolepý ohňostroj nápadů a bonmotů".
Román je koncipovaný do kapitol nazvaných podle povinné četby z kánonu americké a světové literatury. Hlavní hrdinkou a vypravěčkou je studentka na vysoké škole Modra van Meerová, která pouze se svým otcem (matka zahynula), vysokoškolským hostujícím profesorem jezdí semestr od semestru od školy ke škole, až na jeden celý rok zakotví na prestižní škole Sv. Gallwaye v Severní Karolíně. Zde se Modra stane záhy členkou tajného eltiního spolku studentů vedených profesorkou filmové vědy charizmatickou Hannou Schneiderovou, jejíž život (i smrt) jsou opředeny samými tajemstvími.

Modra, naše vypravěčka, obvykle žije jako nomád. Spolu se svým otcem cestuje po celých státech a v žádném městě se nezdrží déle než pár měsíců. Poslední rok střední školy má ale strávit v jednom městě a chodit na školu Sv. Gallwaye, aby odmaturovala tak, jak se má a měla šanci na přijetí na Harvard. Prvně tak musí čelit problému, jak si najít dlouhodobější kamarády. Naštěstí si jí všimne Hanna Schneiderová, která Modru vezme pod svá ochranná křídla a zapojí ji do své "studijní" skupiny. Každou neděli k sobě domů zve skupinku studentů, kterým uvaří večeři a povídá si s nimi o všem možném. Modra se stává jednou z vyvolených a zdá se, že si ji ostatní skutečně oblíbili, tedy až do chvíle, kdy Hanna na společném výletu do přírody zemře. Najednou se skupinka rozpadá, a je jen na Modře, aby zjistila, jak to vlastně s Hanninou smrtí i životem bylo. Může se jí to povést? Uvěří ostatní, že Hannina smrt není její chyba?
Neskutečná ztráta času! Tohle varování by měli psát už na obalu. Vybrané okruhy jsou rozhodně literární skvost, to jim neupírám, ale jako zábavná literatura, která má člověku poskytnou únik? Tak na to se rozhodně nehodí. Kniha je skutečně plná bonmotů, citací, zdlouhavých popisů jak věcí, tak i myšlenek a prostě všeho možného, co z jejího čtení činí naprosté utrpení. Marisha neustále odbíhá od tématu, aby čtenáře seznámila s něčím pro hlavní příběhovou linii naprosto nepodstatným. Rozhodla jsem se to snášet, protože jsem byla zvědavá, kam se příběh ubere. Pokud kniha začíná popisem mrtvoly jedné z hlavních postav, většinou to člověka zaujme. Tady se ale jedná o zavádějící reklamu. Než se totiž doberete řešení, sami umřete nudou. 
Co mi ale na Okruzích vadí nejvíc, je že to rozuzlení, kvůli kterému jsem vyplýtvala tolik drahocenného čtecího času, je naprosto absurdní. Za tu námahu to rozhodně nestálo. Netuším, co Marishu posedlo, že se dobrala k takovému řešení, ale vážně? Maličko to přehnala. Vlastně to přehnala docela dost. Skončila se svým příběhem tak daleko za hranicí realismu, že jsem mi nezbylo než jen nešťastně kroutit hlavou. A to vše prosím na více než 400 stranách, psaných velice rozvláčným stylem. No nenaštvalo by vás to? Z vlastní zkušenosti radím, držte se od téhle knihy dál. Nestojí to za to.


2 komentářů:

Jana CM řekl(a)...

Včera jsem dočetla 850 stran Laskavých bohyní a mám stejný pocit :-/

Bastera řekl(a)...

Tak nápad zní zajímavě, ale po Tvé recenzi nevím nevím :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)