Rudá pyramida - Rick Riordan

8. 4. 2014

Anotace: První díl nové trilogie Ricka Riordana. Myslíte si, že je nějaký med nechodit do školy, věčně létat po celém světě, vozit s sebou jenom to, co se vejde do jednoho kufříku, a nemít žádný pořádný domov? Tak to budete koukat!Už šest let cestuje Carter Kane z místa na místo se svým otcem, věhlasným egyptologem. Pořádně nezná ani vlastní sestru Sadie, která žije s prarodiči v Londýně. Děti se smějí setkat jen dvakrát do roka a tentokrát pro ně otec ještě ke všemu vymyslí nudnou prohlídku Britského muzea. Jenže pozor - egyptští bohové se probouzejí! Začínají nejděsivější Vánoce jaké kdy Carter a Sadie zažili… Od toho dne se život čtrnáctiletého Cartera a dvanáctileté Sadie obrátí naruby. Sourozenci Kaneovi zjistí děsivou pravdu o své rodině a poznají tajemné egyptské bohy mnohem líp než z otcových výkladů a exponátů v muzeích. Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových.

Na úvod recenze bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Nesmírně si toho vážím.

Carter Kane nemá lehký život. Cestuje se svým otcem po celém světě, i když nejčastěji jsou asi v Egyptě. Jeho otec je totiž egyptolog, a má pro to své důvody. Na Vánoce se Carter s otcem vrací do Londýna, kde žije Carterova sestra Sadie. Otec děti vezme do Britského muzea, kde je momentálně vystavena Rosettská deska. Jenomže pan Kane tu není jenom za zábavou. Pokusí se provést s deskou nějaký rituál, jenomže se nepovede, muzeum vyletí do povětří a pan Kane se propadne pod zem. Tím se rozbíhá příběh Cartera a Sadie. Svět totiž není takový, jaký se na první pohled zdá a jejich rodina se o starověký Egypt nejenom zajímá, přímo jím žije. Doslova. Co ještě dětem otec tajil? Jak vlastně zemřela jejich matka? A podaří se jim zachránit otce a s ním i celý svět?
Další skvělá kniha od Riordana. Jeho styl se pozná už od prvních stránek, a i když je Rudá pyramida naprosto jiná, než byl Percy Jackson, pod povrchem je to prostě starý dobrý Riordan. Tentokrát je vyprávění údajným přepisem audio záznamů, které nahráli Carter a Sadie. To oni vypráví svůj příběh a ve vyprávění se nepravidelně střídají. Riordan dokonce v příběhu pokračuje i v dovětku a navozuje pocit, že vše, co se v knize odehrává, je naprosto skutečné. Spisovatel by vám přeci v dovětku nelhal, ne? Příběh je opět vyprávěný akčně, ani na minutu se nezastavíte a nestačíte se divit, co všechno se může dvěma dětem stát během pouhých několika dní.
Opět se mi líbil i vzdělávací aspekt Riordanových knih, tentokrát pro změnu zaměřený na egyptská božstva. Opět všechny bohy vysvětlí, vysvětlí i některé mýty a vůbec základní fungování egyptské mytologie, která dost často nedává smysl a protiřečí si. Tohle vše má v Rickově světě vysvětlení a mě se zdálo, že to docela dává smysl. Mnohem víc, než když se pokoušíte tuhle mytologii pochopit na vlastní pěst. Celkově prostě zase jednou opravdu povedená knížka pro mladší čtenáře, ve které se čtenář vzdělává, aniž by si to uvědomoval. Na Percyho sice nemá, ale i tak je to dost dobré.


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)