Jackaby - William Ritter

28. 1. 2016

Anotace: Příběh detektiva, který se specializuje na paranormální jevy, překypující troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese
Abigail Rooková právě přicestovala do Nového Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího neobjasnitelné, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého — což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že je to nelidská stvůra, jejíž existenci policie — s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea — vytrvale popírá. 

Abigail utekla od svého nudného života a přijela do Ameriky, aby zažila nějaké dobrodružství. Když se setká s detektivem Jackabym a požádá ho o práci, nemá tušení, kolik dobrodružství na ni čeká. Jackaby není jen tak obyčejný detektiv, zabývá se paranormálními jevy, které nikdo jiný nevidí a policie je odmítá brát na vědomí. Je tak na Jackabym, aby případ vyřešil a policii přesvědčil o své pravdě. Když se k němu Abigail přidá, vyšetřuje právě Jackaby případ vraždy, kde vše nasvědčuje tomu, že vrahem není člověk. Jenomže kdo by mohl takhle zrůdně vraždit nevinné lidi? Proč celé město slyší zpěv banshee? A dokáže Jackaby případ vyřešit, i když se mu policie spíš plete pod nohy, než aby ho poslouchala?
Tentokrát se vydavatel se svými marketingovými triky opravdu trefil. Kombinace Sherlocka Holmese a Doctora Who je přesný popis toho, jak Jackaby jako postava působí. Není to ale žádné laciné kopírování a opisování, nic takového. Jen má prostě podobný intelekt a podobnou šílenou energii, se kterou se do všeho vrhá. Abigail potom zastává funkci doktorovy společnice nebo Watsona, tedy normálního člověka, který je vtažen do bláznivých a nebezpečných situací a i přes svou obyčejnost dokáže být svému geniálnímu a úžasnému „zaměstnavateli“ nápomocný. Jejich interakce se mi vážně líbila a bavila mě. Vzhledem k tomu, že je příběh popisován Abigailinýma očima, seznamujeme se s Jackabym stejně jako ona. Společně s ní se nestačíme divit kabátu plnému téměř nekonečným množstvím zdánlivého harampádí a také s ní objevujeme jeho netradiční dům se zvláštními obyvateli. Jackaby jako postava vás prostě musí fascinovat, i kdyby jako detektiv nebyl zase tak úžasný.
To je totiž jediný problém, který jsem s touhle knihou měla. Postavy jsou super, ale příběh už maličko pokulhává. Je tak jednoduchý, že jako detektivní příběh prostě selhává, protože každému musí být jasné, kdo je vrahem. Autor na důležité stopy korespondující s charakteristikami hlavního podezřelého upozorňuje tak okatě, že to prostě nemůžete přehlédnout nebo ignorovat. Jinak je to ale velice čtivé a zábavné, jen ne zrovna napínavé. Bohužel. Jinak jsem ale byla naprosto spokojená a jsem ráda, že si vydavatel nehrál se slovy a se slavnými hrdiny, ale skutečně dokonale vystihl, jak tuhle knihu dostat k těm správným čtenářům. Až vyjde další díl, určitě si ho zase ráda přečtu.

 

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Tato kniha mne velice laka, jak obsahem, tak i nadhernou obalkou:-)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)