Danny Willis - Goblini: Říše na okraji

12. 6. 2012

Anotace: Vítejte v Grrymu, říši na okraji - domově goblinů. Je to svět nevídané krásy, plný těch nejúžasnějších, ale zároveň i nejhrozivějších tvorů, jaké si lze představit. A nyní ti nejhorší z tvorů žijících v Grrymu - trollové - upřeli svoji pozornost na Zemi. Toto je poselství Velkého goblina. Varování. Výstraha. Volání do zbraně.

Velký Goblin sepsal tuto knihu jako varování pro všechny pozemšťany. Goblini žijí v říši zvané Grrym. Grrym se od země příliš neliší, jedinou zvláštností je, že na Grrymu působí magie s mnohem větší silou než u nás na Zemi (proto ji píšou jako "maggie"). Nyní se ale obnovilo spojení mezi Zemí a Grrymem pomocí tzv. mlžných bran, které propouštějí grrymskou magii k nám a tato magie začne působit změny na zemi. Branami se k nám také mohou dostat trollové, nepřátelé goblinů, které je téměř nemožné porazit. Goblini nám ale chtějí v boji proti nim pomoci a proto byla sepsána tato kniha. Obsahuje základní informace o goblinech, jejich světě, každodenním životě, hlavním mětě Gibitt city a také o různých stvořeních, která tam žijí, včetně trollů.
Na konci je potom několik rad, jak se chovat, pokud si všimneme účinků maggie. Např.:
Vyhněte se trollům, když je uvidíte. Nepokoušejte se s nimi diskutovat ani jim domlouvat. Jednoduše utečte. To je velmi důležité pravidlo!
Zavolejte hlídku goblinů, pokud budou účinky maggije ve vaší oblasti nezvládnutelné. Goblini udělají vše, aby vám pomohli.
Maggije si zpravidla dává pozor na prudké pohyby nebo hlasité zvuky. Když se objeví, pokuste se o jednu z následujících taktik: poskakujte na jedné noze a hlasitě zpívejte, pokud možno co nejfalešněji, nebo, když vše ostatní selže, běhejte dokola a přitom vydávejte divné zvuky. Čím hlasitější a podivnější zvuky budou, tím lépe.

Takže jak vidíte, není se čeho bát. Goblini nám pomůžou a díky této knize budete vědět i jak je poznat a jak se k nim chovat. Rozhodně musím říct, že je moc hezky udělaná. Plná ilustrací šílených tvorů a míst s přesnými popisy všeho, aby člověk věděl na co se to vlastně dívá. Jsou zde dvě rozkládací dvoustránky, které zobrazují panoramatické pohledy na části goblinské země a také spousta vyklopovacích menších částí, které skrývají mnoho dalších informací. Jenom netuším, pro jak staré děti je kniha určená. Některé texty nejsou úplně jednoduché, takže bych to odhadovala minimálně na 10 - 12 let, na druhou stranu pokud nejste věčným dítětem, ve 12 letech už vás takováhle pitomůstka nemusí zaujmout. Mě se ale rozhodně líbila. No i když, když se nad tím člověk zamyslí, vlastně je dost o ničem, takže možná s tím nadšeným hodnocením přecijen trochu uberu a dostaneme se ke zlatému průměru.


Dodatek Zpěvavého léta:



0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)