Jediná správná věc

14. 6. 2012

One true thing (1998)

Oficiální text distributora: Když krize postihne i manželství Katherine a George, obrátí se s prosbou o pomoc na svou dceru Ellen. Ta je úspěšná novinářka v New Yorku a rozhodně nechce řešit problémy svých rodičů tím, že se rozhodne pro jednoho z nich.

Popis sice hezký, ale tak nějak se z něj člověk nic nedozví. Krize manželství Elleniných rodičů spočívá v tom, že její matka trpí rakovinou a její otec, úžasně úspěšný univerzitní profesor, spí se svými studentkami, takže nemá čas se o ní starat. Ellen tedy musí všeho nechat a nastěhovat se zpět do domu svých rodičů, aby pomohla s domácností a starala se o nemocnou matku. Celý film je přitom koncipován jako Ellenino vyprávění událostí od toho osudného dne, kdy šla Katherine  k doktorovi a ten ji poslal na operaci a ozařování, až po její smrt. Ellen to samozřejmě nevypráví jen tak pro zábavu, ale jako součást vyšetřování Katherininy smrti - ta totiž nebyla následkem nemoci, ale předávkování léky. Ellen se přitom domnívá, že takto matce vypomohl její otec, zatímco George si myslí, že to byla Ellen.
Zní to zajímavě, že? Ale není. Jediné pozivní na tom je obsazení - Meryl Streep jako nemocná matka a Renée Zellweger v roli Ellen, dcery, která vlastně ani nechtěla matce pomáhat, ale otec ji k tomu donutil lehkým citovým vydíráním a nadnesením pocitu povinnosti. Jinak je to naprosto průměrný film o postupující nemoci a dalších problémech, které mohou takovou sympatickou rodinku postihnout. Takhle nedramatické drama už jsem dlouho neviděla. Vyloženě špatné ale zase nebylo, takže zlatý průměr: 




0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)