I, Robot

22. 6. 2012

(2004)

Oficiální text distributora: Will Smith, v hlavnej úlohe tohto akčného thrilleru, ktorý je inšpirovaný zbierkou krátkych poviedok Isaaca Asimova, natočil režisér Alex Proyas (DARK CITY, VRANA). V roku 2035, sú roboty súčasťou každej domácnosti a ľudia im dôverujú, okrem jedného trochu paranoidného detektíva Del Spoonera (Will Smith) , ktorý je presvedčený, že zločin, ktorý práve vyšetruje spáchal robot. Vyšetrovanie ho privedie, k objaveniu desivej hrozby pre ľudskú rasu.
Spoločne s psychologičkou Susan Calvin vyšetrujú smrť doktora Milesa Hogenmillera vedca, ktorý pracoval s robotmi pre U. S. Robotics. Dôvod smrti bola samovražda, no Spooner je presvedčený, že vedca zavraždil robot. Ale 3 zákony robotiky určujú, že takáto udalosť je nemožná.

Nacházíme se v budoucnosti. Všechny nepříjemné práce za lidi dělají roboti. Jsou to popeláři, uklízečky, řemeslníci. Plánem největšího výrobce robotů je dodat robota do každé domácnosti. A proč ne, že? Jsou přeci naprosto bezpeční. Přímo ve svém mozku mají zabudovány tři zákony robotiky, které nemohou obejít:

1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
2) Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem.
3) Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Existují pouze dva lidé, kteří si uvědomují jejich možné nebezpečí. Nedůvěřivý detektiv Spooner a geniální vědec, jehož sebevraždou začíná vyšetřování zdánlivě nemožného - vraždy člověka robotem. Postupně se ukazuje, že i bezduchý stroj může mít duši a že bezchybná logika není vždy to nejlepší. 
Tenhle akční sci-fi film na motivy díla Isaaca Asimova je další z mých oblíbenců. Má skvělý scénář, obsazení, hudbu a na ty triky se člověk prostě nemůže vynadívat. Navíc ta myšlenka vlastně odevzdání celého lidstva do rukou robotů je poněkud děsivá a s postupujícími technologiemi se zdá, že začíná nabývat na pravděpodobnosti. Takže pozor na dobu, kdy vám lednička odmítne vydat jídlo, protože podle ní potřebujete zhubnout a mobil odmítne vytočit hovor, protože ho unavuje poslouchat vaše blábolení :)

A zase pár zajímavostí z CSFD:

Podle scény v restauraci je byla cena piva v roce 2035 23,25 amerických dolarů.

V závěrečné scéně, kdy skáče, je znatelně vidět Spoonerovo (Will Smith) oddělení hlavy od těla, zapříčiněno animací pomocí techniky CGI.

Stejné zákony robotiky jako v tomto filmu se objevili i ve snímku Andrew - člen naší rodiny (1999).

Kočka Dr. Lanninga (James Cromwell) se jmenuje Asimov.

Pro film bylo speciálně navrhnuto Audi RSQ.

A ta nejzajímavější: O Willu Smithovi je známo, že má neobvykle velké přirození. Během scény ve sprše mu proto muselo být přilepeno izolepou ke stehnu.

 A ještě si dáme trailer, protože se mi prostě strašně líbí :)


0 komentářů:

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)