Bylo nebylo #49

11. 11. 2012

Další týden za námi, tentokrát už celý listopadový. Jak si listopad zatím užíváte? Já mám tenhle měsíc dovoleno koupit si ještě dvě knihy, ale nějak s tím otálím. Proč? Prvně po celých měsících nemám  potřebu neustále nakupovat nové a nové a chci si to náležitě užít. Stejně ale určitě celý měsíc nevydržím, to je mi jasné. Jinak dobrá zpráva pro vás: v pondělí v 6 ráno jedu do Ostravy a budu tam až do pátku odpoledne, ale podařilo se mi přednastavit články na celý týden, takže zatím blog trpět rozhodně nebude. Jste rádi? Nebo spíš nezájem? Nevadí, pusťme se do Bylo nebylo:

Scott Westerfeld - Oškliví

Anotace: Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava. Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných – a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život…

První věty:  Byl začátek léta a nebe mělo barvu kočičích zvratků. To ovšem musíte kočku nějakou dobu krmit jen kočičím žrádlem a lososem, abyste dostali tu správnou růžovou, pomyslela si Tally. Uhánějící mraky opravdu nějak připomínaly ryby, protože vítr ve výškách jim načechrával břicha do tvaru šupin. 

Znáte Ošklivé? Já od téhle knihy hodně očekávám, takže doufám, že nezklame. První věty jsou dobré a první stránka zrovna tak, ale na začtení se do nové knihy člověk potřebuje ticho a ne štěkajícího psa, klábosící rodiče a navíc neskutečnou zimu přicházející od otevřeného okna, takže budou muset počkat ještě malou chviličku. Jen do doby po obědě, až se okno zavře a rodina i se psy vyrazí na vycházku, takže já budu mít několik hodin klidu. Už aby to bylo, jinak mě ta dívka na obálce svým okem dočista propálí.

2 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

Mne sa knižka až tak nepáčila, téma je zaujímavá, ale inak ma veľmi neuchvátila.

Ohana řekl(a)...

Už jsem jí přečetla a tak nějak nevím, co si o ní myslet. Snad si myšlenky utřídím při psaní recenze..

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)