Bylo nebylo #51

25. 11. 2012

Páni, za měsíc jsou Vánoce, no chápete to? Já tedy ne. A také nechápu, jak se stalo, že letos vůbec nestíhám shánět dárky. Obvykle je mám už od srpna pohromadě, ale letos? Nemám vůbec žádnou inspiraci. Poradíte mi někdo? Protože já začínám být poněkud nešťasná. Ale jinak se nemůžu dočkat. Ta atmosféra, pohádky, odhánění psů od stromečku, aby ho nestrhli na zem nebo nesežrali ozdoby. Prostě pohoda. :) Ale zpět k věci. Tenhle týden jsem toho moc nepřečetla, protože jsem své dny trávila v práci a večery na hotelu s ukecanou koleginí. Přesto jsem rozečetla jednu knížku, která by se mohla zařadit hodně vysoko na seznam mých oblíbenců. Nevím, uvidíme, ale mám z ní takový pocit. O které že to mluvím?

Andrew Davidson - Srdce netvora

Anotace: Román Srdce netvora vypráví příběh bezejmenného muže, který byl po autonehodě převezen do nemocnice s rozsáhlými popáleninami. Z bohatého pornoherce, jenž svůj úspěch postavil na dokonalém vzhledu, se najednou stává netvor. Uvědomuje si, že starý život je nenávratně pryč, a léčebné procedury podstupuje s jediným úmyslem: až se uzdraví, spáchá sebevraždu. Jeho plán však zpochybní pacientka z oddělení pro duševně choré, Marianne Engelová, která ho začne navštěvovat. Vypráví mu příběh jejich lásky, který se měl odehrát ve čtrnáctém století, a postupně přidává i milostné příběhy svých přátel z různých koutů světa. Hlavní hrdina zjišťuje, že se do bláznivé umělkyně zamiloval... Srdce netvora je mnohovrstevnatý román, jehož ústředním tématem je síla lásky, která přetrvá navzdory věkům. Zrcadlí se nejen v ústředním příběhu popáleného muže a jeho přítelkyně, ale i ve vložených mikropříbězích, které jsou neuvěřitelně silné.

První věty: Nehody potkávají člověka neočekávaně a často ho zdrtí, podobně jako láska. Byl právě Velký pátek a hvězdy se pomalu ztrácely v rozbřesku. Při řízení jsem si hladil jizvu na hrudi, jak jsem měl ve zvyku.

Tak takhle začíná poměrně netradiční, ale opravdu skvělá kniha Srdce netvora. Jsem sice teprve na začátku, ale už teď vám ji rozhodně doporučuji. Jen malé upozornění: nehoda hlavního hrdiny a vůbec všechny fyzické procesy provázející jeho zranění jsou popisovány dost graficky, takže pokud jste mladší ročník nebo máte slabý žaludek a živou představivost, rozhodně se k téhle knize ani nepřibližujte. Ani na to nemyslete. Měli byste zlé sny ještě další týden.

2 komentářů:

Lenka řekl(a)...

Já ještě taky nemám žádné dárky. Nechci kupovat sprcháče nebo něco podobného, ale nic jiného mě nenapadá. :D Taky bych potřebovala poradit. O srdci netvora jsem ještě neslyšela, ale vypadá zajímavě. Těším se na tvoji recenzi. ;)

Ohana řekl(a)...

Já dneska konečně na něco přišla, takže už mi zbývá jen něco skvělého mamce a budu mít dárky připravené. Pak už jen uklidit, napéct, sehnat stromek a naložit se do pohody :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)