Oškliví - Scott Westerfeld

26. 11. 2012

Anotace: Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava. Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných – a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život…

Ve světě budoucnosti jsou všichni lidé oškliví, protože přirozené rysy jsou považovány za ošklivé. Každý má potenciál být krásný. Doktoři zde ale nepředepisují dietu a pohyb, krásy se dosahuje radikální operací. Vaše kosti jsou obroušeny do správných tvarů, tuk odsát, kůže opravena, rysy změněny tak, aby každý odpovídal evolučně nejvýhodnějšímu vzhledu. Každý má správnou výšku, váhu, vzhled. Tuhle operaci podstupuje každý v den svých šestnáctých narozenin a každý je vychováván tak, aby se na ni těšil a svou současnou podobou opovrhoval. Tally je nejmladší ze svých kamarádů, takže nakonec zůstane sama a čeká ji dlouhé čekání na vlastní 16. narozeniny. Díky tomu se také seznámí se Shay. Dívkou, která operaci nechce. Dokonce ani nechce žít v krásných, pohodlných městech, Chystá se uprchnout do malé komunity "ošklivých", žijících v divočině a Tally chce vzít sebou.
Takhle kniha se mi opravdu líbila. Rozhodně musím pochválit nápad - naše civilizace se hroutí, protože jeden druhému závidí nebo se nesnáší na základě vzhledu nebo barvy kůže. Kdyby všichni byli krásní, možná by skutečně ubylo konfliktů, válek a žilo by se lépe. Také je skutečně potřeba změnit způsob našeho života, jako třeba získávání zdrojů Země, jejich využívání, recyklace. To ve světě Ošklivých řeší naprostou převýchovou a samozřejmě moderní technologií. Vše je krásné, moderní a zároveň inteligentní. Pokoj s vámi mluví, stroje vás poznávají a pokud s nimi pracujete, zvykají si na váš způsob pohybu (např. ta létací prkna). Pokud je nepotřebujete, samy se zrecyklují. Tohle se mi opravdu líbilo, protože celá společnost byla velice promyšlená. I když samozřejmě zkorumpovaná a zlá, ale to už je pravidlo dystopií.
Také se mi líbilo, jak Scott popisoval život v Kouři. Společnost fungující úplně jinak, ale zase promyšlenou do nejmenších detailů. A rozhodně mě zaujala postava Davida. Tally i Shay sice byly zajímavé, ale až David mi opravdu přirostl k srdci. Působil na mě opravdu velice skutečně a zdálo se mi, že se dost liší od většiny knižních hrdinů. Jednoduše, já jsem naprosto spokojená. Líbil se mi příběh, postavy, prostředí i nápad. Kniha byla velice čtivá, a i když jí občas něco chybělo a nedostane tedy plný počet bodů, rozhodně si nemám moc na co stěžovat. A ten konec? Nemůžu se dočkat, až si koupím další díl.

3 komentářů:

E_V_E řekl(a)...

Mne sa táto časť až tak moc nepáčila, nejak som sa do toho nevedela vžiť alebo teda som sa pri nej často nudila, aj keď mala svoje dobré a zaujímavé chvílky 8) rozhodne si ale s radosťou prečítam 2ku 8)

Rodaw z Knihánkova řekl(a)...

Další dystopie, ale vůbec by nemusela být špatná :))

Ohana řekl(a)...

Já jsem teda slyšela dost rozporuplné názory, ale mě se Oškliví opravdu líbili. Nechápu, co proti nim lidé mají :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)