Posuď knihu podle obalu #4

23. 11. 2012


Tohle meme je dobře známé, takže předpokládám, že nemusím vysvětlovat o co jde a vděčíme za něj Syki z Knižního doupěte.

Susanna Clarková - Jonathan Strange & pan Norrell

Anotace: Před mnoha staletími, dokud ještě magie v Anglii vzkvétala, byl největším mágem Král Havran. Tento člověk vychovaný na elfím dvoře se stal otcem anglické magie: v jeho pojetí se v ní snoubila elfí moudrost a lidský rozum. Na počátku devatenáctého století z něj však nezbývá o moc víc než legenda a Anglie se svým šíleným králem a šviháckými básníky na praktickou magii nevěří.
Pak se ale v Hurtfewském opatství objeví samotářský pan Norrell a nechá obživnout sochy v yorské katedrále. Zpráva o návratu magie se brzy rozlétne po celé Anglii. Pan Norrell odcestuje do Londýna pomáhat vládě v boji proti Napoleonovi, nečekaně při tom narazí na nadaného mladého mága a vezme ho k sobě do učení. Jonathan Strange je okouzlující, bohatý a arogantní. Společně ohromí celou zemi svými podivuhodnými skutky.
Do jejich partnerství se však brzy vloudí rivalita. Pan Norrell se nikdy nezbavil svého tajnůstkářství a Jonathana Strange zase přitahuje ta nejdivočejší a nejnebezpečnější magie. Uhranula mu tajemná postava Krále Havrana a riskantními experimenty s dávno zapomenutou magií ohrozí nejen partnerství s Norrellem, ale i všechno, co mu je drahé.

Můj názor:  Tohle je přesně ten typ obálky, kterou miluju. Jednoduchá, trochu tajemná a bez zbytečně křiklavých barev. Vidíte tu nádheru? Dokonale zvolený jednoduchý font, který ale ozvláštňuje kudrlinkový znak &. Jméno autorky menším písmem, aby název knihy zbytečně nezastiňovalo a mezi nimi pouhá silueta havrana. Bez obalu potom máme pouze malý znak havrana v kruhu a trojuhelníku:


Prostě nádhera. Musím ale říct, že ze všech tří barevných variant mi ta černá připadá nejlepší, nemyslíte? Každopádně mé hodnocení je jasné:


1 komentářů:

Bastera řekl(a)...

Taky se mi ta obálka líbí, v jednoduchosti je někdy opravdu krása :)

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)