Firefly

4. 3. 2014

Popis z CSFD: Serenity je loď třídy Firefly a její kapitán se jmenuje Malcolm Reynolds, ale nikdo mu neřekne jinak než Mal, což je vlastně latinsky „špatně“, ale co na tom. Tvůrcem seriálu je JOSS WHEDON, který předtím spáchal seriál " BUFFY, PŘEMOŽITELKA UPÍRŮ " Ve Firefly Whedon namíchal space operu s výraznými dějovými i charakterovými prvky westernu tak umně, že se toho producenti převelice polekali a pro jistotu seriál po 14-ti epizodách zrušili.

Firefly se odehrává několik let po prohrané válce Nezávislých proti rozpínavé Alianci. Na straně Nezávislých bojoval i kapitán Malcolm Reynolds a jeho první důstojnice Zoe. Po prohrané bitvě u Serenity se ale válka definitivně zvrtla a Mal zatoužil po jediném: když nemůžu mít opravdovou svobodu, chci mít alespoň loď a celou oblohu pro sebe. Posádka Serenity je hrstka psanců na hraně či spíš za hranou zákona, v klasicky westernovém duchu, včetně všech atributů žánru western: ať už jde o oblečení, zbraně, častý výskyt koní, dobytka, typických padouchů i nefalšovaných zápletek jak vystřižených z divokého západu.

Hm, westernové sci-fi, ve kterém nejsou mimozemšťani, jen vesmírné lodě na obloze, kolty nízko u pasu a spousta koní na planetách. Člověk by čekal, že to bude pitomost, ale víte co? Ono je to vlastně geniální! Všechny postavy, včetně podivné River, si prostě musíte okamžitě zamilovat. Zápletky jednotlivých dílů jsou vtipné a napínavé. Je tu taky trocha toho mezilidského drama a prostě všechno, co byste kdy mohli od seriálu chtít. Možná dokonce něco navíc. Firefly se mi líbila hned od prvního dílu a každý další jsem si zkoušela naplno vychutnat. Jediné neštěstí je, že tenhle skvělý seriál utnuli už po 14 dílech. Tohle rozhodnutí prostě nepochopím. I tak ale rozhodně stojí za to všechny díly zkouknout. Minimálně dvakrát. A ještě něco na závěr, tady máte krásnou píseň z úvodních titulků:
(kdo by si s tou písničkou nezpíval?) Mimochodem jeden díl Community byl udělán ve stylu Firefly, asi jako pocta. Škoda, že jsem Firefly neznala, když jsem sledovala Community.


3 komentářů:

azraelka řekl(a)...

Tenhle seriál jsem si dávkovala po dílech jednou za čas, abych o něj rychle nepřišla.
Volně na něj navazuje film Serenity, který ho uzavírá.

A je to taky seriál, kvůli kterému Sheldon Cooper prosil stanici ABC, aby ho nerušili :D

Ohana řekl(a)...

O Sheldonovi vím, kde myslíš, že jsem se o Firefly doslechla? :D

Unknown řekl(a)...

Tenhle seriál miluju. Nechápu jakto, že ho zrušili. Je to velká škoda.

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)