Funny girl

24. 11. 2011

(1968)

Oficiální text distributora: Jeden z nejznámějších zfilmovaných muzikálů je příběhem komediantky Fanny Brice (Barbra Streisand). Film sleduje její kariéru od začátků až po nástup do Follies, nejslavnější show, kterého se stává hvězdou. Zamiluje se do Nicky Arnsteina (Omar Sharif), krásného hazardního hráče. Jeho hráčské štěstí ho však opustí. Zatímco ona je stále populárnější, on se propadá a končí ve vězení. Po návratu zjišťuje, že s Fanny již nedokáže žít a rozvádějí se. Barbra Streisand za tuto roli dostala Oskara za nejlepší ženský herecký výkon.

Úžasný film. Rozhodně se zařadí do seznamu mých nejoblíbenějších. Uznávám, 2,5 hodiny je poněkud dlouhá doba. Obzvlášť u takhle starého filmu mě to zarazilo. Ale režisér myslel i na diváka, a tak je ve druhé půlce intermission. A i kdyby přestávku neudělal, vůbec by to nevadilo. U tohohle filmu je totiž člověk tak zažraný do toho, co se na plátně děje, že si na něco jako hlad, žízeň, potřeba toalety apod. ani nevzpomene. Písně, které jsou už legendární a závěr, který nemůže nechat jediné oko suché. Tedy alespoň já pořád čekala, že se Barbra podívá do hlediště a on tam bude sedět. A ono nic. Proč že jí jednou nemůžou dopřát happy end? Zatím (alespoň co si uvědomuju) jsem viděla přesně dva legendrádní filmy s Barbrou Streisand a ani v jednom se člověk happy endu nedočkal. Co to má sakra být?

Zkrátka tenhle film si zasloužil každého oscara, který existuje. Nenajdu jedinou věc, kterou bych mohla vytknout. A teď už můžu jen přemýšlet, který moment byl můj druhý nejoblíběnější. První je totiž naprosto jasný:


A kdyby to někomu nedošlo, mé hodnocení je *****

1 komentářů:

Jillian řekl(a)...

O Vánocích ho dávali v televizi. Vzpomínám si že jsem zrovna mluvila s nejlepším kamarádem a začala se histericky radovat že v televizi je Barbra Streisand a že ji zbožňuju :D Myslel si, že si z něj dělám legraci, nedělala :D

Okomentovat

Komentář vždycky potěší. Nestyďte se - já nekoušu :)